Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: По 6 чаши кафе на ден предпазват от това заболяване

01 май 2023, 07:20 часа

Пиенето на 6 чаши кафе дневно намалява риска от oпределено заболяване. С това свое откритие учените доказват, че ползите от тази напитка не са за пренебрегване.

Ползите от пиенето на 6 чаши кафе дневно

Изследователи от Каролинския институт в Стокхолм, университета Джон Хопкинс в Мериленд и Калифорнийския университет в Бъркли установиха, че пиенето на повече от 900 мл кафе (еквивалент на 6 чаши) дневно намалява риска от множествена склероза с 30 %. Това са резултатите от две проучвания, в които са участвали 3000 души с множествена склероза и около 4000 души, които не страдат от това заболяване и са част от контролната група.

Кардиолог: Това е най-полезното кафе за сърцето, пийте го всяка сутрин

По време на проучванията участниците били попитани колко кафе консумират и от колко време тази напитка присъства в диетата им. След това изследователите определят общото количество кафе в диетата на всеки участник в проучването преди и по време на появата на симптомите на множествена склероза. Тези данни са сравнени с информация за групата на здравите хора.

В друго проучване консумацията на кафе се свързва с намален риск от множествена склероза, както при наличието на симптомите на заболяването, така и 5-10 години преди появата им. Тези, които пият повече от 900 мл кафе дневно, имат 28%-30% по-нисък риск от развитие на заболяването в сравнение с тези, които не пият кафе. Във второто проучване са констатирани приблизително същите цифри - 26% -31% за тези, които консумират 948 ml кафе дневно.

Според експертите кофеинът има невропротективни свойства, потиска възпалителния отговор в организма и стимулира централната нервна система.

Учени разкриха по колко чаши кафе може да пиете на седмица

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес