Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Кафето може да доведе до хронични заболявания при жените

07 май 2023, 07:07 часа

Кафето е една от най-популярните напитки, но редовната му консумация може да причини хронични разстройства при жените. До този извод са стигнали изследователи от Харвард.

Как кафето застрашава здравето на жените?

Представителките на нежния пол е по-добре да не се увличат по кафето и да не го консумират в определени количества. Това предположение беше направено от служители на Харвардския изследователски център, които наскоро проведоха друг проект за изследване на ефекта на кофеина върху човешкото тяло.

Лекар разкри какво ще се случи с черния ви дроб, ако всяка сутрин пиете кафе
 

По-специално, учените са установили, че сред почитателите на кафето хроничните заболявания на пикочния мехур и проблемите с инконтиненцията са много по-чести. Забелязвайки подобна тенденция и изследвайки факторите, които я съпътстват, учените стигат до извода, че редовната консумация на кафе над определена мярка е тясно свързана с развитието на аномалии в пикочно-половата система на жените.

Такъв "критичен праг", според техните данни, е 450 mg кофеин на ден - това е около четири чаши кафе. При жените, които са имали навика да пият кафе в посоченото количество, се проявява най-висок риск от заболявания на пикочния мехур. Тези, които консумират по-малко от 300 мг кофеин на ден, нямат подобни проблеми, твърдят експерти.

„Наблюденията показват, че в случаите, когато 4 чаши кафе се пият ежедневно в продължение на най-малко 4 години, жените развиват хронична уринарна инконтиненция поради кумулативния ефект от повишените нива на кофеин“, уточняват авторите на проекта.

Сложете щипка канела в кафето си и вижте какво ще се случи

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес