Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Хората с това заболяване на кожата са с по-висок риск от сърдечни проблеми

14 март 2022, 09:00 часа

Хората с определено заболяване на кожата са по-склонни да развият сърдечни заболявания. До този извод стигнаха учени от Торонто.

Кое заболяване на кожата се свърза с по-висок риск от сърдечни проблеми?

Дългосрочното възпаление в тялото може да засегне сърцето и кръвоносните съдове. Това увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и сърдечно-съдови патологии. Изследванията показват също, че в риск са най-вече хората с умерена до тежка форма на псориатичен артрит.

9-те храни, които свалят кръвното и предотвратяват риска от инсулт 

Това автоимунно заболяване засяга кожата и ставите. Псориазисът се проявява чрез възпаление на кожата, провокирано от имунната система.

Псориатичният артрит представлява възпаление в ставите, предизвикано от имунния отговор.

Рискови фактори 

Предполага се, че повишените кръвни нива на два специфични маркера са свързани с по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Прост тест с двете ръце показа дали сте застрашени от инсулт

По-специално тропонин I (cTnI) и N-терминалният натриуретичен пептид (NT-proBNP).

Учените допълват, че в случая по-високият риск не е обвързан с "традиционните" рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания като висок холестерол и хипертония.

Тези храни увеличават риска от сърдечен удар или инсулт

„Нашето проучване предоставя нови прозрения за патофизиологията на сърдечно-съдовите заболявания при псориазис и псориатичен артрит“, споделя д-р Лихи Едер, която е доцент по медицина в Женския колеж и Университета в Торонто.

Авторът на изследването допълва, че тестването за сърдечни биомаркери „не се препоръчва за стратификация на риска при асимптоматични пациенти с псориатично заболяване“.

Диетолог: Това е най-опасната храна за сърцето!

Сърдечните заболявания остават водещата причина за смърт при пациенти с псориатично заболяване. Ето защо по-нататъшните изследвания трябва да се фокусират върху ранното откриване на сърдечни проблеми, а не просто върху състоянието на кожата и ставите, категорични са учените. 

Важно: Статията е с информативна цел! Не забравяйте, че единствено лекар може да постави диагноза и да предпише лечение!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес