Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Хората, които всеки ден ядат лимони, са с по-нисък риск от тези заболявания

01 март 2023, 14:18 часа

Лимоните са едни от най-полезните плодове. Това е факт, известен  на всеки.

Заболяванията, от които предпазват лимоните

Проучвания доказват, че консумацията им може да бъде много добър начин за намаляване на високото кръвно налягане и избягване на опасните последици от него под формата на сърдечни заболявания.

Ето защо да си похапвате повече лимони!

Високото кръвно налягане може да остане тайно дълго време, без да предизвиква ярки симптоми. Същевременно то може да увреди стените на артериите, които поради постоянен стрес стават по-твърди и губят способността си да се разширяват, за да поемат повече кръв. Това състояние увеличава вероятността от патологии на жизненоважни органи, включително сърцето и мозъка, притока на кръв към които е намален. Това заплашва да причини инфаркт или инсулт.

„Предприемането на действия за понижаване на кръвното налягане предотвратява риска от тези необратими нарушения. За щастие, тя може да бъде намалена чрез прости промени - например в диетата. Едно от най-добрите естествени средства за нормализиране на кръвното налягане са лимоните“, споделят експерти от NHS, Националната здравна служба на Обединеното кралство.

Експертите се позовават на резултатите от изследване, проведено в Япония с участието на жени (публикувани в Journal of Nutrition and Metabolism). Според тези данни участниците, които консумират лимони всеки ден, имат по-ниско кръвно налягане от тези, които не го правят.

Защо много домакини слагат лимони във фризера? Отговорът ще ви изненада!

Според британски лекари лимоните съчетават вещества като флавоноиди, витамин С и пектин - благодарение на комплексното им действие се подобрява състоянието на съдовата система и намалява вероятността от развитие на сърдечни заболявания. Това се потвърждава от резултатите от преглед на 14 проучвания, които включват данни от 344 488 души.

В допълнение, в проучване, проведено върху затлъстели мишки, е установено, че маслената субстанция на цитрусовите плодове, D-лимонен, спомага за балансирането на холестерола в кръвта: като същевременно намалява нивото на "лошия" LDL холестерол и повишава концентрацията на "добрия", HDL.

Експертите препоръчват консумацията на лимони за подобряване на сърдечно-съдовата система, защита срещу хипертония и атеросклероза. В същото време те подчертават важността на строго умерената консумация на сол и наситени мазнини, поддържане на умерена физическа активност поне 150 минути на седмица.

Съветваме ви тази година да си консервирате лимони! Ето защо!

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене, както и на консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес