Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Хората, които пият всеки ден бира, най-често се разболяват от това

21 април 2023, 16:02 часа

Бирата е един от най-популярните видове алкохол. Учените са доказали, че тази напитка може да увеличи продължителността на живота, да намали риска от сърдечни заболявания и да намали болката. Но при условие, че се консумира с мярка. Прекомерната му и редовна консумация може да доведе до доста сериозни здравословни проблеми.

Стомашни проблеми

Въпреки факта, че бирата съдържа относително малко количество алкохол, тя е висококалорична напитка. В 100 мл бира може да има до 53 калории. Но обикновено човек пие поне една бутилка бира наведнъж, така че общият брой калории надвишава нормата. Не забравяйте, че калориите в алкохола са много различни от тези, които получаваме от храната. Поради тази причина мазнините се натрупват предимно в коремната кухина, което е по-опасно за здравето. Освен това мазнините в тази област се премахват най-трудно.

Учени: Хората, които пият бира в това количество, живеят до 90 години

Сърдечни проблеми

Редица научни изследвания показват, че бирата е полезна за сърцето. Но ако човек превиши допустимата граница, тогава ефектът ще бъде обратен. Злоупотребата с алкохол може да увреди сърдечния мускул, увеличавайки риска от инсулт, хипертония, диабет тип II и предсърдно мъждене. В същото време подобни здравословни проблеми са по-склонни да се появят при тези, които пият бира 1-2 пъти седмично, отколкото при тези, които го правят ежедневно. Учените обясняват това с резки скокове в кръвното налягане.

Заболяване на бъбреците 

Пиенето на бира с високо съдържание на алкохол може не само да провокира развитието на хипертония, но и да наруши функционирането на бъбреците. Бирата има диуретично свойство и нейната консумация допълнително натоварва бъбреците. Освен всичко друго, тази алкохолна напитка увеличава риска от дехидратация и нарушава метаболизма. Всичко това води до образуване на камъни в бъбреците и дори до бъбречна недостатъчност.

Учени разкриха какво се случва с хората, които пият повече от 1 л бира на ден

Витаминна недостатъчност

Редовната консумация на бира може да увеличи нуждите на организма от определени витамини и минерали. Ако не се направи нищо, техният дефицит може сериозно да засегне здравето. Факт е, че за да може тялото да асимилира алкохола, той се нуждае от допълнителни хранителни вещества, например витамини от група В.

Нарушение на съня 

Алкохолът помага на човек да заспи бързо, но такъв сън няма да продължи дълго. Фазата на REM съня в случая продължава не повече от 90 минути. В резултат на това човек страда от сънливост през деня, намалена концентрация и умора. Освен това бирата може да повлияе негативно на настроението, пише британското издание Експрес.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес