Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Хората, които ядат шоколад 1 път седмично, са с по-нисък риск от това заболяване

10 май 2023, 16:16 часа

Яденето на шоколад поне веднъж седмично може значително да намали риска от развитие на определено заболяване. 

От какво заболяване предпазва яденето на шоколад веднъж седмично?

Шоколадът намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и по-специално от инфаркт. Това заключение направиха експерти от Европейското дружество по кардиология след провеждането на изследване.

Д-р Чаякрит Кританавонг от американския медицински колеж Бейлър отбелязва, че резултатът от научната им работа показва, че шоколадът помага за поддържане здравето на кръвоносните съдове на сърцето.

Учени откриха каква е връзката между шоколада и холестерола

Предишни клинични проучвания вече са показали положителния ефект на този продукт върху кръвното налягане и лигавиците на кръвоносните съдове. Именно след тези данни лекарят и колегите му решили да проверят дали това засяга или не коронарните артерии, които хранят сърцето. И ако има някакво влияние какво е то - полезно или вредно.

Екип от специалисти прави обобщен анализ на данни от проучвания, проведени през последните 50 години, който изследва връзката между консумацията на шоколад и развитието на заболяване като запушване на коронарните артерии. Анализирани общо шест проучвания, общият брой на участниците в тях е повече от 336 000 души. Всички те са консумирали шоколад поне веднъж седмично.

Доброволците са наблюдавани почти 9 години. През това време 14 хиляди души са развили коронарна артериална болест, а повече от 4,6 хиляди са получили инфаркт, тоест коронарната болест е прогресирала и е довела до внезапно блокиране на притока на кръв към сърцето.

Учени разкриха какво се случва с кръвното на хората, които ядат шоколад

Същевременно учените стигат до извода, че рискът от коронарна болест на сърцето намалява с 8% при хората, които консумират шоколад поне веднъж седмично. Според тях това се дължи на факта, че шоколадът съдържа полезни за сърцето хранителни вещества като флавоноиди, метилксантини, полифеноли и стеаринова киселина. Те могат да намалят възпалението и да повишат нивата на добрия холестерол.

Струва си да се отбележи, че изследователският екип не е изследвал ползите от определен вид шоколад и в какво количество би бил оптимално полезен за човек. Учените планират да получат отговори на всички тези въпроси в следващите си проучвания.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес