Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Едва ли предполагате, че точно тези 2 симптома издават загуба на слуха

10 май 2023, 18:04 часа

Загубата на слуха се счита за проблем, който се среща най-вече сред възрастните хора. Но проучванията показват, че в половината от случаите пациентите губят слуха си преди 40-годишна възраст. Често причината за това е игнорирането на първите симптоми. И докато някои симптоми са свързани с ушите, то други на пръв поглед нямат нищо общо с тях, но въпреки това издават загуба на слуха.

Обичайните симптоми, които издават загуба на слуха 

Шум в ушите - това е един от основните симптоми на загуба на слуха. Ако човек често се оплаква от него, вероятно е засегнат нерв в ухото. Феноменът е изключително често срещан, тъй като подобни проблеми могат да възникнат дори при просто слушане на музика със слушалки. За да разберете каква е причината за шум в ушите, трябва да се консултирате с лекар. 

Болка в ухото - увреждането на слуха се проявява и в невъзможността да се възприемат силни звуци. Когато човек чуе писък или клаксон на кола и го болят ушите, най-добре е да отиде на специалист и да провери слуха му.

3 симптома, които се проявяват при жените преди инсулт

Постоянно задаване на въпроси - най-лесният начин да идентифицирате проблемите със слуха е по това дали човек често пита каквото му е казано или не. Това се дължи на факта, че дори когато събеседникът говори нормално, пациентът с увреждане на слуха не чува цялата информация и често моли казаното да бъде повторено.

2 необичайни симптома, които издават загуба на слуха

Непохватност - колкото по-зле чува човек, толкова повече енергия изразходва, за да чуе и възприеме необходимите звуци. Това от своя страна води до влошаване на координацията и вниманието. Човек става тромав, разсеян, трудно му е да се концентрира.

Нарушение на паметта - човешката памет е сложна и не напълно разбрана способност, която се влияе от много фактори, включително слуха. Когато настъпи загуба на слуха, човекът чува по-малко звукови ефекти. Това води до факта, че в паметта се отлага значително по-малко информация, следователно броят на спомените намалява. Освен това мозъкът насочва повече усилия към възприемането и обработката на звуци, което се отразява негативно на работата на паметта и води до проблеми, свързани с мисленето, според изданието The Health Site.

Лекар: Тези 5 симптома издават, че в тялото ви живеят паразити

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес