Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Едва ли предполагате, че тези симптоми издават запушени артерии

18 април 2023, 19:24 часа

Разпознаването навреме на симптомите на запушени артерии може да помогне за избягване на куп заболявания. И докато в повечето случаи сърдечни-съдовите проблеми протичат с обичайни симтоми, има и такива, които са необичайни.

Необичайните симптоми на запушени артерии и сърдечни заболявания

Еректилна дисфункция (ЕД) - мъжкото тяло има вградена система за предупреждение за развитие на коронарна болест на сърцето: когато се появи еректилна дисфункция, това може да е признак за запушване на тазовите артерии. Обикновено то се появява преди инфаркт.

Между появата на ЕД и откриването на коронарна болест на сърцето изминават средно от три до пет години.

Яжте тази салата 3 дни и ще пречистите червата и кръвта си от всичко излишно

Плешивост - проучване на близо 37 000 мъже установява, че тежката загуба на коса може да е признак на подлежаща коронарна артериална болест на всяка възраст. Умерената до тежка загуба на коса е свързана с двоен риск от смърт от сърдечни заболявания и при двата пола.

Ушна гънка - този симптом е не само признак на стареене, но и предупреждение за сърдечни заболявания.

Гънка, която се образува в ушната мида диагонално от ушния канал до долния ръб, може да е резултат от лошо кръвообращение, запушване на артериите, които хранят миокарда и холестеролни плаки.

Учени: Тази напитка замества кафето и чисти холестерола от кръвта

Болка в прасеца при ходене - атеросклерозата може да блокира артериите в краката (особено при пушачи), докато не бъде поставена диагноза коронарна болест на сърцето.

При появата на този необичаен признак, трябва незабавно да се консултирате с лекар: специалистът може да направи прости измервания на кръвното налягане и кръвния поток в крайниците, за да потвърди диагнозата за нарушения на кръвообращението.

Според изследователи от Харвард дискомфортът в челюстта и шията са често срещани симптоми на ангина пекторис в резултат на нарушено кръвоснабдяване на сърцето.

Този дискомфорт се създава от сигнали, идващи от миокарда - те се предават от блуждаещия нерв, който е в постоянен контакт с шията и челюстта.

Храните, които свалят холестерола като лекарство

Болки в гърба - долната част на гърба често е една от първите части на тялото, които реагират на атеросклероза, която представлява запушване на артериите с натрупване на холестерол и калцификация на стените на съдовете.

Болката в гърба започна да се усеща, тъй като намаляването на притока на кръв в тази област отслабва дисковете.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес