Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Диабетиците и хипертониците трябва да пият по 1 чаша от този чай всеки ден

21 април 2023, 13:14 часа

Диетата е от изключително значение за диабетиците и хипертониците. Хората с тези заболявания трябва да консумират определени храни и напитки. В диетата им задължително трябва да присъства един чай.

Чаят, който е задължителен за диабетиците и хипертониците

Чаят от лайка помага в борбата с възпаленията, сърдечните заболявания, диабета. Ежедневната му консумация е един от най-лесните начини за укрепване на имунната система, повишаване на устойчивостта на организма към инфекции.

Според списание Freundin учените съветват да се пият 1-2 чаши чай от лайка на ден, свързвайки този навик с редица подобрения в тялото. Тази препоръка се отнася най-вече за диабетиците и хипертониците.

Лекар: Това е най-вредното сирене за диабетиците

Чаят от лайка намалява високото кръвно налягане и риска от сърдечна недостатъчност. Редовната му консумация осигурява на организма антиоксиданти, които укрепват сърцето. Съдържащите се в него флавоноиди намаляват риска от коронарна артериална болест.

Чаят от лайка съдържа алфа-бизаболол и матрицин, които имат противовъзпалителен ефект.

Консумацията му преди лягане насърчава релаксацията, помага за по-бързото заспиване и подобрява качеството на съня. Този ефект се осигурява от активната съставка апигенин.

Компонентите в чая от лайка отпускат чревната мускулатура, което предпазва от спазми, стимулира дейността на червата. Има и спазмолитично действие при менструални болки, помага при болки в ставите.

Могат ли диабетиците да ядат шоколад - ето какво разкри лекар

Чаят от лайка свързва защитните бета клетки в панкреаса, като поддържа ниски нива на кръвната захар. Това негово свойство е от полза не само за диабетиците, но и за здравите хора. Чаят от лайка намалява риска от развитие на диабет тип 2 в дългосрочен план.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес