Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три начина да свалим високата температура

20 юли 2021, 08:08 часа

ВНИМАНИЕ! В тази статия ще споделим с вас три начина за сваляне на високата температура, които се базират на народната медицина, но те НЕ СА и НЕ ТРЯБВА да бъдат заместител на лекарства. Това са някои от така наречените "бабини рецепти", които може да приложите допълнително към лечението, което ви е назначено от лекар, но не трябва да игнорирате съвременната медицина за сметка на "народни" рецепти. Това е безотговорно и дори може да бъде опасно. 

Нека да видим трите доказани рецепти, които може да свалят температурата. Ето кои са те: 

Компрес с картофи 

Започваме с леката категория. Първото нещо, което може да направим е да сложим компрес с картофи, който е нарязан на шайби. След около 20-тина минути трябва да има спад на температурата. Имайте предвид, че това може да не работи при всички. За по-голяма ефективност може да накиснете картофите в оцет за няколко минути предварително. Не дръжте компреса повече от час, като не забравяйте да премерите температурата често, за да видите дали не се вдига. 

Компрес с оцет и вода 

Вече започват по-сериозните мерки. Това е в случаите когато температурата вече отива над 37,5 градуса. В купа смесете оцет и вода и натопете в нея кърпа, която да сложите на челото на болния. Обърнете страната след около две минути, а след още две я накиснете, отцедете и сложете пак. Премерете температурата след 10-15 минути и ако няма ефект може да сложите и чорапи, които са потопени в оцет и вода. Тях сменяйте на десетина минути. 

Увиване с мокър чаршаф 

Увиването на болния с мокър чаршаф е крайна мярка, която да се приложи ако вече температурата стига 39 градуса. Тогава вземете един чаршаф и го намокрете със студена вода. Болният трябва да е по бельо. Наметнете го с чаршафа и повторете това докато не свалите температурата. 

Не забравяйте да се консултирате с лекар ако нещата стават сериозни. Самолечението е нещо опасно и трябва много да се внимава с него. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес