Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този зеленчук предпазва черния дроб от омазняване

10 февруари 2023, 15:37 часа

Един зеленчук, който е изключително богат на желязо, магнезий, въглехидрати, витамин С, калий и натрий предпазва черния дроб от омазняване.

Зеленчукът, който предпазва черния дроб от омазняване 

Изследвания на учени от университета в Ексетър показват, че пиенето на сок от червено цвекло подобрява издръжливостта на тялото. Цвеклото съдържа голямо количество нитратни йони, които намаляват нуждата на тялото от повече кислород по време на тренировка.

Какви други ползи за здравето може да осигури цвеклото?

1. Намаляване на кръвното налягане

Изследователи от университета Queen Mary в Лондон стигат до извода, че пиенето на сок от цвекло може да има ефект на понижаване на кръвното налягане чрез отпускане на стените на кръвоносните съдове. Съдовата тъкан се повлиява от нитратите, съдържащи се в този зеленчук.

Учени: Тази ядка вреди на черния дроб

2. Намаляване нивата на холестерола

Цвеклото помага за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта. Изследвания, проведени върху опитни животни, доказват, че това се дължи на съдържащата се в растителните му влакна фолиева киселина.

3. Профилактика на остеопороза

Тялото ни се нуждае от магнезий, за да поддържа костите здрави и да абсорбира калций. Червеното цвекло е с високо съдържание на магнезий.

4. Предотвратяване на омазняването на черния дроб

Доказано е, че компонентът бетаин в цвеклото помага при лечението на чернодробни заболявания. По-специално, той предотвратява натрупването на мазнини в този орган, предотвратява развитието на мастна хепатоза.

Сърбежът в тази част на тялото издава проблеми с черния дроб

5. Ползи за мозъка

Цвеклото съдържа антиоксиданта бетацианин, който помага при лечението на болестта на Алцхаймер и деменция. Този зеленчук предотвратява увреждането, причинено на мозъчните клетки от опасни протеини.

6. Предотвратяване на запек

Цвеклото е и естествено слабително средство, което помага при запек и хемороиди.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес