Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този зеленчук намалява риска от Алцхаймер

25 април 2022, 15:20 часа

Този популярен зеленчук има уникални свойства, твърди изданието Food News. Според изследванията редовната му консумация оказва „поразителен ефект“ върху паметта и дори може да намали риска от болестта на Алцхаймер.

Става въпрос за краставицата. Проучвания върху животни доказват, че в нея се съдържат някои органични съединения, които спомагат за подобряване на паметта и могат дори да предотвратят появата на болестта на Алцхаймер.

Лекар: Това са първите 5 симптома на Алцхаймер

Фисетин в краставицата за подобряване здравето на мозъка и намаляване на риска от Алцхаймер

Краставиците могат да помогнат за предотвратяване на загубата на паметта, свързана със стареенето и болестта на Алцхаймер, според проучване на учени от Института за биологични изследвания на Солк.

По време на експеримента изследователите са наблюдавали мишки, генетично предразположени към развитие на симптоми на болестта на Алцхаймер, включително и към загуба на паметта. Те откриват, че дневната доза от флавонол физетин помага за забавяне и предотвратяване на загуба на паметта и други когнитивни увреждания.

Тези 4 храни увеличават риска от деменция

Учените също така съобщават за подобрение в когнитивната функция на мишките, въпреки продължаващото образуване на амилоидни плаки.

Експертите препоръчват хората, податливи на това заболяване и тези, които искат да подобрят състоянието на мозъка си, да включат в менюто си краставици, ягоди и други естествени източници на физетин.

Важно: Статията е с информативна цел и не може да замести консултацията с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес