Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са плодовете, които НЕ трябва да ядете прекалено често

23 април 2022, 11:15 часа

Пресните плодове трябва да присъстват в диетата на всеки човек. И според препоръките на здравните експерти е полезно да се ядат пет порции дневно от тази храна.

Редовната консумация на плодове обогатява тялото с витамини и микроелементи, грижи се за блясъка на кожата и косата, подобрява дейността на червата и стомаха, съдейства за нормализиране на кръвното налягане и решаване на куп други здравословни проблеми. Но плодовата диета има и недостатъци, които често пренебрегваме.

Откриха кой е най-добрата храна за отлична памет и остър ум

Кои плодове могат да навредят на здравето ни?

Според диетолога д-р Анна Горшкова честата консумация на пресни плодове, които съдържат твърде много глюкоза и калории, може да доведе до излишни килограми. Това се отнася за бананите, гроздето и смокините.

Глюкозата допринася за производството на инсулин. А той, от своя страна, когато е в излишък, съдейства за превръщането на излишната глюкоза в мазнини. В резултат на това колкото повече висококалорични плодове консумирате, толкова по-бързо нараства обемът на талията и ханша ви, пояснява експертът.

Китайски лекари посочиха храната, която трябва да ядете всеки ден за здрав черен дроб

Диетологът акцентира и върху факта, че само един сладък плод ( чепка узряло грозде или банан) може да замени по калории пълноценната вечеря. Тази тактика определено няма да допринесе за здравето и красота ви.

В случая изключение може да се направи единствено за хората, които спортуват редовно. При тях излишната глюкоза "напуска" бързо тялото.

Важно: Статията е с информативна цел и не може да замести консултацията с лекар или диетолог!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес