Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-здравословните картофи за диабетиците

12 август 2024, 13:08 часа

Неда Ахаван, асистент по кинезиология и хранене в UNLV School of Integrated Health Sciences, наскоро представи резултатите от свое проучване, което разкрива кои са най-полезните картофи за диабетиците. Експертът установи, че картофите имат редица ползи за здравето на хората с диабет тип 2.

Най-полезните картофи при диабет

Неда Ахаван набира 24 участници, за да проведат новото проучване. Всички те са имали диабет тип 2. Субектите са получавали по 100 грама предварително сварени картофи с кора всеки ден. Те съдържат само 20 грама въглехидрати. Контролната група консумира същата порция бял ориз със същото количество калории и въглехидрати. Изследването е продължило 12 седмици. На участниците също беше разрешено да добавят билки и подправки към картофите, до ½ супена лъжица масло.

По колко пъти на ден трябва да се хранят диабетиците? 

Хората, които ядат картофи, варени с кората, имат умерено намаление на нивата на кръвната захар на гладно. Освен това показателите, свързани с оценяване на здравословното им състояние, също са отбелязали подобрение, обиколката на талията им в намаляла, както и пулсът им в покой.

Резултатите от това изследване показват, че белите картофи могат да бъдат включени с ползи за здравето в диетата на хора с диабет тип 2 и да ги заменят с други храни с висок гликемичен товар (дългозърнест бял ориз).

Полезни свойства на картофите

Картофите са пълни с важни за тялото ни витамини и минерали, консумацията им стабилизира кръвната захар, предпазва от развитие на възпаления и тумори и помага за отслабване. Но за целта е важно те да се консумират правилно.

Картофите са пълни с витамини, особено В1, В2 и В6. Но също така съдържа много витамин С: три до четири средни плода осигуряват повече от половината от дневната нужда от този витамин С. Благодарение на комплекса от микроелементи, картофите укрепват имунната система и стимулират метаболизма.

Варените картофи съдържат несмилаеми компоненти, които набъбват в стомаха и по този начин ни пречат да ядем много. Освен това, благодарение на тези вещества, нивата на кръвната захар не се повишават дълго време след хранене.

Тъй като картофите предпазват от рязко покачване на кръвната захар, човек се чувства сит за дълго време и не посяга към допълнителна порция храна. Така картофите се оказват полезни за отслабване и поддържане на теглото - разбира се, при условие, че не се консумират пържени или като част от висококалорични ястия.

За тези, които искат да отслабнат, е препоръчително да ядат варени картофи със зеленчуци и билки или с яйца. Варените картофи в комбинация с омлет или варени яйца позволяват на тялото да преобразува по-добре протеините в собствените си мускули.

Нишестето, съдържащо се в картофите, е полезно за стомаха и червата: свързва излишната киселина и токсините и ги извежда. Сокът от картофи от своя страна действа като лек срещу киселини.

Напитката, която диабетиците трябва да пият веднага след хранене

Важно: Статията не замества балахсираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес