Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-полезният зеленчук за хората над 60 години

10 юли 2023, 14:56 часа

Консумацията на един зеленчук помага за профилактика на високо кръвно налягане и катаракта. Полезните вещества, съдържащи се в него, укрепват имунната система и костната тъкан при хора над 60 години, според руския лекар д-р Елена Соломатина.

Най-полезният зеленчук за хората над 60 години 

"Спанакът съдържа много калий и магнезий. Калият извежда излишната течност и по този начин предотвратява повишаването на налягането. Магнезият подобрява състоянието на нервната система, облекчава раздразнителността, укрепва костната тъкан", изброява експертът.

Японски лекар: Това е най-добрият зеленчук за сваляне на холестерола

Спанакът е богат на каротеноиди. Тези вещества укрепват зрението, имунната система, всички лигавици в тялото, както и съдовия ендотел. Д-р Соломатина допълва, че спанакът намалява количеството свободни радикали. Също така той е богат на фибри, които помагат в борбата срещу запека, който е чест проблем за хората над 60 години. Също така, този зеленчук съдържа голямо количество растителен протеин, който е необходим за нормалното функциониране на целия организъм.

"Спанакът съдържа витамин К, който влияе върху изграждането на костната система и е необходим за нормалното съсирване на кръвта. Той е богат и на витамин Е, който се счита за витамин на красотата. Укрепва сърдечно-съдовата система", казва диетологът.

Д-р Соломатина споделя, че въпреки ползите си, спанакът не се препоръчва на възрастни хора с повишено съсирване на кръвта, възпалителни заболявания на червата в остър стадий и подагра.

Това е най-добрият зеленчук за хипертониците - той сваля кръвното за часове

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес