Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-опасната подправка за черния дроб

21 ноември 2022, 18:35 часа

Една подправка може да причини сериозни нарушения в дейността на черния дроб.

Въпреки че подправките се считат за вкусен и здравословен начин за подобряване вкуса и аромата на ястията, това твърдение не се отнася за една от тях. 

Подправката, която е най-вредна за черния дроб

Американски учени от Националния институт за диабета, болестите на храносмилателната система и бъбреците споделят, че не всички подправки са еднакво полезни. Някои са в състояние да нарушат работата на определени органи и системи на тялото. Това се отнася най-вече за куркумата.

Лекар: Това са храните, които най-бързо лекуват черния дроб

Каква е опасността от консумацията на куркума за черния дроб?

В хода на научни изследвания учените са установили, че прекомерната консумация на куркума може да доведе до фатално увреждане на черния дроб.

Това състояние се проявява с пожълтяване на бялото на очите и кожата, както и с гадене и повръщане. Учените вече са документирали няколко такива случая. Във всички тях пациентите са били любители на индийската кухня, в която, както е известно, се използват много подправки наведнъж.

Въпреки това, експертите споделят, че опасните симптоми при повечето хора може изобщо да не се появят. В случая "болният" черен дроб не произвежда билирубин - вещество, което се образува по време на естественото разграждане на червените кръвни клетки и това води до жълтеница.

Тези симптоми с краката издават болен черен дроб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес