Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тиквените семки обострят това заболяване

27 октомври 2023, 16:33 часа

Общоприето е, че тиквените семки са здравословна храна, тъй като консумацията им подобрява състоянието на костите и понижава холестерола. Прекомерният прием на тази храна може да доведе до опасни последици, включително и до обостряне на едно заболяване.

Ползи и вреди от продукта

Според проучвания е доказано, че семките от тиквата имат холеретичен ефект. Следователно, голямо количество от тях в диетата може да предизвика обостряне на хроничен панкреатит, съобщава изданието The Health Site.

Лекар разкри защо възрастните хора трябва да ядат тиквени семки всеки ден

Освен това семената са богати на мазнини – до 50%. При консумация на повече от 30 грама от продукта рискът от проблеми с функционирането на панкреаса се увеличава.

Също така, поради силния холеретичен ефект на семената, могат да се появят болезнени спазми. В някои случаи може да се наложи операция.

Но не са за пренебрегване и полезните им свойства.

Те съдържат голям запас от магнезий, който е полезен за сърцето и е естествено слабително средство. Тиквеното масло се използва при лечение на доброкачествена простатна хиперплазия, което го прави идеален продукт за мъжкото здраве.

Семките, от които то се произвежда, имат мощни противовъзпалителни свойства и помагат за елиминирането на раковите клетки.

В съства на семките от тиква влизат фитостероли, които предотвратяват асимилацията на холестерола в храносмилателния тракт, като по този начин намаляват количеството му в кръвта. Редовната консумация на тези семки намалява нивото на "лошия" холестерол с около 13%. Те съдържат големи количества от аминокиселината триптофан, която се преработва в тялото в серотонин – той помага за укрепване на нервната система, нормализиране на съня и намаляване на тревожността. Високото ниво на лесно смилаеми протеини помага за стабилизиране на кръвната захар и е ефективно за предотвратяване на диабет.

Тези семена са добър източник на желязо, което има благоприятен ефект върху кръвта и дава енергия. Също така те имат изразено противовъзпалително свойство. Доказано е, че маслото от тях намалява възпалението, което причинява артрит. Ефектите на този естествен продукт са сравними с тези на индометацин, противовъзпалително лекарство, което често се предписва на хора, страдащи от артрит. За разлика от лекарственото лечение, маслото не предизвиква странични ефекти.

Семките от тиква са добри за отслабване. Те са богати на хранителни протеини и диетични фибри, така че насърчават дълготрайното засищане и помагат да се избегне преяждането.

За предотвратяване на камъни в бъбреците се препоръчва редовно да се включват в диетата. Предотвратяват образуването на камъни, като своевременно извеждат от организма веществата, които ги образуват.

Противогъбичните и антивирусните свойства на продукта се осигуряват от специални лигнанови протеини, които в човешкото тяло влияят на молекулите интерферон гама, отговорни за имунитета.

Още: Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете по 1 лъжица тиквени семки

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес