Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези симптоми издават откъсване на кръвен съсирек

16 януари 2023, 12:55 часа

Последствието от отделянето на кръвен съсирек може да бъде инфаркт, инсулт, тромбоемболия и дори смърт.

Руските кардиолози д-р Олга Молчанова и д-р Мехман Мамедов, както и хирургът д-р Артем Гаврилко споделят какви са симптомите, показващи откъсване на кръвен съсирек. Тромбите са съсиреци от натрупвания на тромбоцитни кръвни клетки, прикрепени към съдовата стена.

Лекарите предупреждават: много често процесите на образуване на кръвни съсиреци се активират след 40 години. Със съзряването и стареенето на тялото настъпват промени в системата за коагулация на кръвта и се увеличава рискът от заболявания, които допринасят за съсирването на кръвта и нарушаването на кръвния поток.

Тези 5 подправки разтварят кръвни съсиреци - яжте поне 1 от тях всеки ден

Симптомите, които издават откъсване на кръвен съсирек 

„Тромбите се образуват главно в големите съдове поради повишено съсирване на кръвта. Под въздействието на механични и биохимични процеси съсирекът може да се откъсне от стената, към която е бил прикрепен “, заявяват специалистите.

След отделяне кръвните съсиреци могат да проникнат в малките съдове с кръвния поток и да допринесат за тяхното запушване. В резултат на това се нарушава нормалното кръвоснабдяване на тъканите и органите - резултатът от това може да бъде развитието на животозастрашаващи състояния. 

„Това води до исхемия, инфаркт, инсулт, тромбоемболия и дори смърт“, споделят експертите.

Този симптом на кръвни съсиреци се появява при 92% от пациентите - запомнете го

Според лекарите, преди да се отдели кръвен съсирек, човек може да изпита симптоми на тромбоза на долните крайници - силно подуване и посиняване на единия крак. В този случай трябва да се свържете с лекар, тъй като има голяма вероятност кръвният съсирек да се отдели и да предизвика животозастрашаващо запушване.

Що се отнася до симптомите, показващи отделянето на кръвен съсирек, те могат да бъдат бледност, задух, изпотяване, болка.

„Най-често фразата „тромбът се отдели“ означава белодробна емболия. В този случай се наблюдава бледо лице, болки зад гръдната кост, в задната част на главата, в гърдите “, информират лекарите.

Важно: Статията не замества консултацията с лекар, както и балансираното хранене!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес