Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези промени в кожата издават запушени артерии

19 април 2023, 13:50 часа

Запушени артерии - това е проблем, който се развива постепенно. В процес на неговия прогрес могат да настъпят определени промени в кожата.

Наличието на висок холестерол означава, че кръвта е пренаситена с мастни молекули. В комбинация с други вещества, тези мастни частици образуват плаки, които с нарастването си постепенно запушват съдовете и артериите, водещи до сърцето и мозъка. Последиците от повишения холестерол стават по-изразени с течение на времето и колкото по-дълго проблемът не се лекува, толкова по-вероятно е човек да развие PAD - периферна артериална болест. Това нарушение може по определен начин да повлияе на външния вид - по-специално да доведе до някои промени, свързани с кожата.

Промените в кожата, които издават запушени артерии

„В резултат на развитието на PAD много от симптомите се появяват в краката и ръцете – това е сигнал, че вените на крайниците съдържат холестеролни отлагания и кръвотокът в тях е възпрепятстван. При наличието на заболяването се наблюдават някои промени в състоянието на кожата на ръцете и краката “, споделят учените от Центровете за контрол и превенция на заболяванията с САЩ.

Лекар: Този алкохол сваля холестерола и забавя стареенето

Експертите препоръчват да се обърне внимание на следните промени в кожата:

  • Кожата става необичайно гладка и блестяща на вид;
  • Кожата е хладна на допир;
  • Кожата на краката и стъпалата изглежда стегната, намалява окосмяването в тази част на тяло;
  • Появява се прекомерна сухота, обособяват се участъци от лющеща се кожа;
  • Екземите зачестяват;
  • Появява се пигментация;
  • Кожата започва да изглежда по-плътна, груба, удебелена;

Други симптоми на PAD - при ходене, бягане, физическа активност се появяват болки, крампи, спазми, които се усещат в областта на седалището, бедрата, мускулите на прасеца и ходилата. Ако човек спре и си почине, тези симптоми изчезват.

Яжте тази салата 3 дни и ще пречистите червата и кръвта си от всичко излишно

Според специалистите появата на тези признаци, заедно с промените в състоянието на кожата, е много сериозна причина да си запишете час за лекар. Запушените артерии се свързват с повишен риск от инсулт.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес