Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези напитки чистят бъбреците от камъни и токсини по-добре от водата

24 юли 2023, 14:59 часа

Известно е, че пиенето на достатъчно чиста вода помага за поддържане на здравето на бъбреците. Чистата течност помага на този орган ефективно да отстрани токсините и другите отпадъчни продукти чрез урината.

Руският лекар д-р Белова споделя, че освен водата има и други напитки, които помагат за „прочистването“ на бъбреците от нежелани вещества и ги поддържат здрави. Те включват домашна лимонада, сок от червена боровинка и вино (но единствено в минимални количества.

Домашна лимонада за чисти бъбреци

Според терапевта д-р Белова натуралната лимонада помага за "прочистване" на този орган поради съдържанието на азотна киселина в лимона и лайма. Тези вещества осигуряват профилактика на нефролитиаза, като предотвратяват свързването на калция с други минерали, което води до образуването на кристали и камъни в бъбречната тъкан.

Лекар: Този летен плод пречиства бъбреците и блокира деменцията

Сок от червена боровинка

Червените боровинки съдържат ценна съставка, която предотвратява полепването на бактериите E. coli по стените на пикочните пътища. Тази бактерия е отговорна за 80-90% от всички случаи на UTI (инфекция на пикочните пътища). Ако възникне такава инфекция и не се лекува, тя може да засегне бъбречната тъкан и да причини пиелонефрит.

„Сокът от червена боровинка трябва да е натурален и да не съдържа добавена захар, която допринася за появата на пясък и камъни“, предупреждава лекарят.

Вино

Проучване на учени от университета в Колорадо показва, че консумацията на малки количества вино е полезно за бъбречната функция, както и за сърцето. Установено е, че пиенето на половин чаша вино е свързано с 37% по-нисък риск от хронично бъбречно заболяване в сравнение с хората, които не пият вино. Сред участниците с хронично бъбречно заболяване тези, които пият малко вино всеки ден, са с 29% по-ниска вероятност да развият сърдечно заболяване.

Вижте още: Нефролог: Това са 3-те най-добри храни за здрави бъбреци

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес