Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 8 храни и подправки разреждат кръвта - една от тях със сигурност ще ви изненада

09 ноември 2022, 21:41 часа

За да може кръвта да циркулира свободно в тялото, тя не трябва да се сгъстява. Нездравословното хранене и заседналият начин на живот пречат на здравословното кръвообращение.

Но определени храни и подправки има способността да разреждат кръвта, според д-р Татяна Захарова.

Лекар: Тези храни разреждат кръвта, яжте поне една от тях на всяко хранене

Храни и подправки, които разреждат кръвта 

1. Куркума

Куркумата е добър разредител на кръвта. Съдържащият се в нея куркумин се бори с туморните клетки и действа като естествен антисептик.

2. Канела

Канелата не само ухае страхотно, но и помага за поддържането на нормален вискозитет на кръвта. Ежедневната консумация на тази подправка предпазва от свободните радикали и подмладява организма.

Какво ще се случи с кръвта ни, ако всеки ден пием кафе?

3. Сол

Да, правилно сте прочели. Вероятно присъствието на тази подправка в списъка с храните, разреждащи кръвта, ви изненадва.

Пълната липса на сол е вредна, но не трябва и да се прекалява с нея. Консумирайте не повече от 5 грама сол на ден, за да поддържате оптимален вискозитет на кръвта. Колкото повече сол ядете, толкова повече вода ще задържа тялото ви. Това провокира хипертония, бъбречни заболявания, намалена мозъчна активност.

4. Ябълков оцет

Натуралният ябълков оцет съдържа органични киселини и насърчава разреждането на кръвта. Евтиният оцет от магазина не притежава тези качества: можете сами да направите ябълков оцет от домашни ябълки. Приготвената по този начин напитка подобрява метаболизма и укрепва имунната система.

Храните, които сгъстяват кръвта и водят до съсиреци

5. Джинджифил

Джинджифилът съдържа гингерол, който разрежда кръвта. Ако редовно добавяте тази подправка към храните и напитките, които консумирате, това бързо ще подобри кръвообращението и мозъчната ви функция.

6. Чесън

Чесънът нормализира кръвообращението, а също така "почиства" кръвоносните съдове, премахва паразитите и намалява риска от възпалителни процеси. 

7. Ленено масло

Лененото масло съдържа омега-3 киселини, намалява нивата на холестерола и има благоприятен ефект върху разреждането на кръвта. Особено полезно е за възрастните хора и тези, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система.

Тази евтина напитка пречиства кръвта от излишната захар

8. Лют червен пипер

Лютият кайенски пипер и всякакви други видове горчиви и пикантни растителни продукти разреждат добре кръвта, дават сила и жизненост.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и прегледа при специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес