Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 3 храни ускоряват метаболизма след 40 години

09 август 2024, 14:05 часа

След 40 години е трудно да се поддържа стройно тяло поради намаляване на скоростта на метаболизма. Това споделя руският ендокринолог и диетолог д-р Антон Поляков.

"Ускоряването на метаболизма зависи не само от храните, които човек яде. То е свързано с работата на целия организъм. Храната и напитките могат да повлияят само на механизмите, които подпомагат метаболизма, а не могат директно да го ускорят", обяснява специалистът.

Тези летни плодове ускоряват метаболизма

Храните, които ускоряват метаболизма 

Сред храните, които могат да повлияят на метаболизма, диетологът посочва какао, нар и риба.

Какаото действа като стимулатор на митохондриите. Те осигуряват енергия на клетките на тялото. Ако митохондриите не са достатъчно активни, тогава хранителните вещества не се превръщат в полезна енергия, поради което човек изпитва постоянна умора и консумира повече калории.

Нарът съдържа уролитин, който също влияе върху растежа на митохондриите и доставя енергия на клетките.

Голямата гама от витамини и минерали, които този плод съдържа, е от полза за тялото. Освен това, въпреки сладостта си, нарът се счита за нискокалоричен продукт (83 калории на 100 гр), така че може безопасно да бъде включен в диети.

Нарът съдържа две вещества, които ефективно предпазват от вредни влияния и токсини, а също така предотвратяват преждевременното стареене. Пуникалагинът, открит в сока и кората от нар, има по-голяма антиоксидантна активност от зеления чай и червеното вино.

Нарът намалява възпалението в тялото, което хронифицирайки, може да причини много сериозни заболявания. Нарът има мощни противовъзпалителни свойства поради високото си съдържание на пуникалагини. Този компонент спира възпалителните процеси и укрепва имунната система.

Екпертът споделя, че нарът има способността да понижава кръвното. "Хипертонията води до инфаркти и инсулти. Медицински експеримент показа, че хората, страдащи от това заболяване, започват да се чувстват по-добре, след като пият 150 ml сок от нар дневно в продължение на две седмици. И кръвното им налягане падна до нормални нива", казва още лекарят.

Рибата подобрява пластичността на клетъчната мембрана, поради което те по-добре възприемат сигналите от външния свят. Омега-3 мастните киселини в продукта преобразува калориите в топлина и ускоряват метаболизма.

Тези мазни храни ускоряват метаболизма

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес