Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 3 храни никога НЕ трябва да се ядат с хляб - ето защо

27 май 2024, 16:36 часа

Хлябът е един от най-популярните продукти на нашата трапеза. Повечето хора го консумират всеки ден, докато други го избягват, тъй като го считат за най-лошата храна за отслабване. 

Руският лекар Татяна Мещерякова, диетолог и експерт в областта на здравословното хранене, сподели пет необичайни факта за този продукт.

Не яжте хляб с тези храни

"Няма нищо необичайно в пайовете с месо, сандвичите с колбаси, рибните тостове и чийзкейковете. Но всъщност хлябът се съчетава доста зле с месо, риба и млечни продукти. Храните с високо съдържание на протеини и хлябовете, съдържащи прости въглехидрати, имат различна скорост на разграждане в стомаха.И в повечето случаи тази комбинация ще предизвика усещане за тежест и дискомфорт", казва специалистът.

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Млечните протеини имат свои собствени особености на усвояване. Ето защо, заедно с хляба, те могат да провокират повишено образуване на газове и диария.

"Винаги е по-добре да проверите състава на хляба, преди да го купите. Обикновено в състава му влизат различни видове брашно, вода, сол, мая или квас. Понякога се добавят други съставки за вкус: захар, подправки, семена или ядки", казва експертът.

"По-добре е да заложите на хляб, който съдържа пълнозърнесто брашно, пълнозърнесто брашно или натрошено зърно. Този продукт е по-плътен, но в същото време по-здравословен: съдържа повече минерали, витамини, диетични фибри и аминокиселини. Между другото, не може да има чист хляб от елда или бадеми без пшенични добавки: хлябът просто няма да стане", допълва още д-р Мещерякова.

Прясно изпеченият хляб опиянява с аромат и хрупкава коричка. Но все пак е по-добре да го оставите да изстине. Факт е, че в горещите печива продължават процесите на разграждане на нишестето.

Попадайки в стомашно-чревния ни тракт, горещият хляб се превръщат в лепкава плътна маса. В случая той няма да може да поеме правилно храносмилателните сокове.В резултат на това в стомаха ще започнат процеси на ферментация, ще се повиши киселинността и ще почувствате тежест в стомаха.

Особено опасно е да се яде такъв хляб от хора със заболявания на стомаха и хранопровода, както и от тези, които имат проблеми с панкреаса. По-добре е да ядете напълно охладен хляб или да го препечете в тостер.

Можете ли да се яде хляб по време на диета?

Има мнение, че отслабващите категорично трябва да се откажат от хляба и брашното. Но всъщност излишъкът от калории води до напълняване, а не определени храни.

От гледна точка на хранителната стойност пълнозърнестият, както и пшеничният и ръженият хляб са по-подходящи за отслабващите - 2-3 филийки на ден лесно могат да станат част от балансирана диета.

Хлябът върви добре със зеленчуци, пастети, салати и сосове. Ако ядете ястия с хляб, можете да удължите чувството за ситост и да получите допълнителни витамини и фибри.

Диетолог разкри защо и по колко хляб е полезно да се яде

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес