Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тестостеронът е причина за диабет при мъжете

08 май 2012, 12:34 часа

Сред причините за развитието на диабет при мъжете се оказва ниското ниво на хормона тестостерон, откриха учени от Единбургския университет.

Тестостеронът е пряко свързан с инсулина, който контролира нивата на кръвната захар. Един от рисковите фактори за диабет от втори тип е затлъстяването, което пък може да бъде причинено от ниски нива на мъжкия полов хормон, съобщи БГНЕС.

Учените смятат, че протеинът RBP4 играе решаваща роля в регулирането на инсулиновата резистентност, когато тестостеронът е понижен. Те откриват, че нивата на протеина са по-високи при ниски нива на хормона.

Експерименти, които учените провели върху мишки, са показали, че нарушението в обмена на инсулин се оказва причинено от небалансираните нива на тестостерон. Констатациите могат да помогнат за откриване на лечение на диабет, особено при възрастните мъже, които са изложени на по-висок риск.

Според екипа, резултатите от проучването могат да доведат до създаването на лечение, което да регулира производството на RBP4 и съответно да намалява риска от диабет при мъжете с нисък тестостерон.

Редактор: Десислава Симова

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес