Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тежък и упорит атопичен дерматит и обостряния: Всичко, което трябва да знаете

19 септември 2022, 13:00 часа

Атопичният дерматит (AD), известен също като атопична екзема, е хронично състояние на кожата, което прави кожата суха, сърбяща, подута и зачервена. Това състояние е често срещано при деца и може да възникне на всяка възраст. AD води до дълготрайно, генно свързано възпаление, което причинява кожни обриви и сърбеж. Тези неравности и петна могат да източат течност и да се напукат при надраскване. Хората, диагностицирани с алергичен ринит, астма, сенна хрема, хранителни алергии и други алергии, са по-склонни да развият това състояние.

Въпреки че точният тригер на AD не е ясен, един фактор, който може да бъде, е свръхпроизводството на клетки в имунната система, което може да стимулира възпалението. Пациентите са по-податливи на кожни обриви и сърбеж поради сухото, чувствително състояние на кожата им, известно още като дефицит на кожната бариера. Пациент с AD може да има мутация на ген за филагрин. Филагринът е жизненоважен протеин, който стимулира развитието на кожната бариера и окончателното диференциране на епидермиса. Без достатъчно филагрин за образуване на силна кожна бариера, това може да доведе до изпускане на влага и навлизане на бактерии и вируси. По този начин хората, живеещи с AD, имат изключително суха и податлива на инфекции кожа.

AD може да започне на всяка възраст и има тенденция да избухва често. Избухванията инициират импулсивно поведение на надраскване в засегнатата област, което води до повече възпаление на кожата и причинява влошаване на симптомите.

Защо родителите предпочитат бебешка козметика "Мустела"

Животът с атопичен дерматит причинява трудности, а обострянията често влошават ситуацията. Пациентите, които изпитват пристъпи, могат също да получат следните симптоми по време на „активната фаза“ или „острата фаза“:

- Възпалени червеникавокафяви или сиви зони по тялото, било то лицето, ръцете, китките, краката, гърдите или свивките на лактите и коленете.

- Силен сърбеж, който се влошава през нощта.

- Вероятно възпалена суха кожа, която е склонна към триене.

- Малки неравности, които могат да образуват коричка или да отделят течност.

- Все по-твърда и чуплива кожа.

- Развива се във вторична кожна инфекция.

Фазата на обостряне на заболяването е един от най-мъчните периоди, тъй като причинява физическа болка и засяга психологически. Пристъпите могат да продължат по различни причини, но има специфични лечения и промени в начина на живот, които човек може да приеме, за да намали тежестта и да удължи периода между огнищата.

Трудно е да се определи точната причина за тези пристъпи. Познатите причини са времето, замърсяването, потта, стресът, алергиите, пушенето на цигари, текстилът и бижутата.

Как да контролирате пристъпите?

Понастоящем не е известно лечение за атопичен дерматит. Независимо от това, методите за самообслужване и лекарствата, предписани от дерматолог, могат да намалят раздразнението и да спрат нови пристъпи в по-леки ситуации.

Управлението и лечението на AD зависят от степента и обхвата на заболяването. Той съчетава грижа за кожата, лекарства за намаляване на възпалението и избягване на отключващи фактори. Посещението при дерматолог е задължително, ако пристъпите по тялото са чести или се обострят. За някои екстремни ситуации наличните в момента лечения не са добри или имат няколко неблагоприятни ефекта. За правителствените здравни служители става от първостепенно значение да гарантират, че хората, страдащи от умерено-тежки форми на AD в Индия, имат достъп до по-добри лечения, като например биологични. Хората, живеещи с умерена до тежка AD получават така необходимото облекчение от това състояние.

Съвети за овладяване на атопичен дерматит през лятото

Грижа за себе си, която може да помогне:

Използвайте само меки сапуни: За предпочитане е да използвате мек сапун, тъй като антибактериалните и дезодорантните сапуни са склонни да изсушават кожата ни и да елиминират повече естествени масла.

Подсушаване старателно: След душ нежно подсушете кожата с мека кърпа, вместо да я търкате енергично. Веднага след това нанесете хидратиращ крем върху влажна кожа.

Овлажнявайте кожата си поне два пъти на ден: При тези обстоятелства трябва да овлажнявате кожата си ежедневно, два пъти сутрин и вечер. Кремове, лосиони и мехлеми помагат за поддържане на хидратацията на кожата. Може да е полезно да използвате вазелин върху кожата на вашето бебе, за да предотвратите развитието на атопичен дерматит.

Вземайте бързи душове или вани всеки ден: ваните отмиват дразнителите и поддържат кожата влажна. Въпреки това вземането на дълги вани или използването на агресивни препарати или сапуни води до изсушаване на кожата, така че 5 до 10 минути душ би било от полза. Освен това използвайте хладка вода, а не гореща вода.

Ранни и чести срещи с дерматолог - Ранното лечение по време на обостряне ще намали отрицателното въздействие на атопичния дерматит върху вашето здраве и личен и социален живот. Освен това дерматолозите често препоръчват превантивни грижи за ограничаване на броя на пристъпите годишно. Следователно, за дългосрочно лечение на атопична екзема, трябва да се вслушвате в инструкциите на вашия дерматолог.

Лекарствата играят съществена роля за намаляване на възпалението, сърбежа и възстановяването на кожната бариера. Въпреки облекчението, което тези предписани лекарства осигуряват, AD е заболяване през целия живот, което изисква постоянно наблюдение или случайни обостряния. След добро лечение на това заболяване обривите могат да продължат няколко седмици, преди да изчезнат или да се появят отново.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Мартина Лазаревич
Мартина Лазаревич Отговорен редактор
Новините днес