Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърби ви кожата, но нямате обрив - учени разкриха какво заболяване издава това

14 март 2023, 20:02 часа

Oплаквате се от сърбеж по кожата, който се засилва в определени часове на деня? Причината за това може да се крие в определено заболяване. 

Сърбеж по кожата - какво заболяване издава?

Сърбежът, който се дължи на чернодробно заболяване, обикновено засяга стъпалата и дланите. Той се появява през целия ден, но неговият интензитет се засилва преди лягане вечер.

Кератиноцитните клетки, които се намират на повърхността на кожата, може да са основните провокатори на този проблем. Тога гласят заключенията на учени, публикувани в изданието Gastroenterology.

Какво се случва с черния дроб, ако всеки ден ядете шоколад?

Учените уточняват, че не всеки сърбеж по кожата може да е провокиран от чернодробно заболяване. В случая сърбежът протича без обрив. Ако той е свързан с обрив или увреждане, причината трябва да се търси в друг провокатор. 

Ако сърбежът на кожата сигнализира за чернодробно заболяване, в случая се проявяват и други симптоми като подуване на корема, паякообразни вени или пожълтяване на кожата. При наличието им е необходимо да се потърси консултация с лекар.

С най-висок риск са пушачите, хората над 50 години, тези със затлъстяване, диабет тип 2, синдром на поликистозни яйчници, болна щитовидна жлеза, хипертония и висок холестерол.

Зеленчукът, който хората с болен черен дроб и висок холестерол задължително трябва да ядат

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес