Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Студени крака: Признаци за здравословни проблеми

09 септември 2024, 09:32 часа

Много от нас са изпитвали поне веднъж в живота си чувството, за измръзнали крака.

Промените в температурата, здравето и начина на живот са някои от основните причини за "измръзване" на краката. В тази статия ще научите някои от медицинските причини за студени крака, но също така и естествени средства за затоплянето им.

Още: Яжте го само веднъж седмично, за да се радвате на тези 6 ползи за здравето

Какви са причините за измръзване на крайниците

Усещането за студ в краката е една от нормалните реакции на тялото при ниски температури. Когато тялото навлезе в студена зона, кръвоносните съдове в краката и ръцете се свиват, намалявайки притока на кръв към тези зони.

Краката и ръцете са разположени далеч от жизненоважни органи, така че малко кръвен поток към тях запазва топлината и циркулацията в по-важните области. С течение на времето лошото кръвообращение причинява недостиг на кислород в крайниците, което причинява синини по пръстите.

Обикновено такъв симптом е временен и тялото започва да се затопля отново при повишение на околната температура. Въпреки това има хора, които, когато са изложени на студ или изключително високи температури, или са изправени пред силен стрес, страдат от ограничено кръвообращение. Това причинява изтръпване на пръстите на ръцете и краката.

Ролята на стреса и тревожността

Стресът и безпокойството също имат вина за този проблем. Една от най-естествените реакции на тялото към стрес или нервност е освобождаването на повече адреналин в кръвта. Той причинява свиване на периферните кръвоносни съдове, което води до затрудняване на кръвоснабдяването.

Проблеми с кръвообращението

Неправилното кръвообращение причинява системно студени крака. Проблемното кръвообращение е резултат от заседнал начин на живот или седене за дълги периоди от време.

Пушенето също затруднява кръвта да достигне до всяка област на тялото. Ето защо хората, които пушат, се оплакват от студени крака и ръце.

Анемия

В някои случаи анемията се проявява и със студени крака. Това заболяване се проявява при липса на необходимото количество червени кръвни клетки, при липса на желязо, витамин B12, фолат или проблеми с бъбреците.

Диабет

Хората, страдащи от диабет, са изложени на риск от проблеми с кръвообращението и често се оплакват от студени крака или ръце.

Други причини

Студените крака и ръце също могат да бъдат причинени от нервни разстройства или проблеми с щитовидната жлеза и липса на хормони, което засяга всяко кътче на тялото.

Естествени лекове срещу студени крайници

Движения

Движението е един от най-лесните начини за загряване на тялото и възстановяване на кръвообращението към и от краката.

  • Правете чести физически дейности, за да загреете тялото си.
  • Облечете се добре и с топли чорапи.
  • Вземете топла вана за крака за 10-15 минути.
  • Дръжте чанта или бутилка топла вода в краката си.

Консултирайте се с вашия лекар, ако имате летаргия, загуба на тегло, треска, болки в ставите, болки в пръстите, петна по кожата.

Още: Помага или пречи краставицата при гастрит

Ако чувствате, че пръстите ви са студени, но на допир са с нормална температура, отидете на лекар, защото това е признак за увреждане на нервите.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес