Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стрес и високо кръвно налягане - каква е връзката?

24 декември 2022, 18:33 часа

При стресова ситуация кръвното налягане може да се покачи за кратко, но няма категорични изследвани, които да посочват този фактор за повишаване на кръвното налягане в дългосрочен план.

За хората с високо кръвно налягане извършването на дейности, които помагат за справяне със стреса и подобряване на здравето, може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Например тренировка 3-5 пъти седмично за 30 минути.

Реакциите на стрес могат да повлияят на кръвното налягане

Когато човек е под стрес, се освобождават хормони, които карат сърцето да бие по-бързо, а кръвоносните съдове да се стесняват. Това провокира покачване на кръвното налягане за кратко. Това може да провокира риск от инсулт или инфаркт.

Учени: Това е най-добрата закуска при високо кръвно

Какво може да повиши кръвно налягане?

  • Пиене на твърде много алкохол или кофеин.
  • Ниска физическа активност.
  • Нездравословно хранене.
  • Преяждане.

Сърдечните заболявания могат да бъдат свързани с определени здравословни състояния, свързани със стреса, като например:

  • Безпокойство.
  • Депресия
  • Самота.

Яжте това при високо кръвно налягане

Няма доказателства, че тези състояния са пряко свързани с високо кръвно налягане. Но при стресова ситуация тялото произвежда хормони, които мога да увредят артериите. Това води до сърдечно заболяване.

При стрес кръвното налягане се покачва за кратко и след това се нормализира, но пиковете на кръвното могат да причинят сърдечни пристъпи или инсулти, могат да увредят кръвоносните съдове, сърцето и бъбреците с течение на времето. Тези увреждания могат да се получат и при дългосрочно високо кръвно налягане.

При контролиране на стреса се понижава кръвното налягане, а управлението на стреса води до подобряване на цялостното здраве. Да се научите как да управлявате стреса може да доведе до здравословни промени в поведението - включително тези, които понижават кръвното налягане.

Професионално прегаряне - симптоми и причини

Начини за управление на стреса

- Планирайте добре деня си, като оставите дейностите, които не са толкова важни за друг ден, за да избегнете стресови ситуации.

- Набавяйте си достатъчно количество качествен сън.

- Научете се да дишате правилно, за да успеете да се отпуснете. Йогата и медитацията също ще са от полза.

- Променете начина, по който виждате предизвикателствата. Когато се справяте с проблеми, приемете чувствата си относно дадена ситуация. След това намерете начини да го разрешите.

- Редовните тренировки и физическата активност облекчават стреса. Преди да започнете тренировъчна програма, консултирайте се с вашия лекар, особено ако имате високо кръвно налягане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес