Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Специалисти по белодробни заболявания и ХОББ от Турция ще консултират безплатно в София на 17 януари

06 януари 2020, 09:06 часа

Двама изтъкнати специалисти по белодробни заболявания и ХОББ – проф. д-р Джелалеттин Коджатюрк и проф. д-р Ферах Едже, ще гостуват през януари на ЗИЦ Медикъл Караджъ за безплатни консултации на български пациенти в нужда. Те пристигат в България за безплатни консултации по покана на управителя на Медикъл Караджъ – Звезделина Лютфи.

Консултациите, които ще проведат, ще се състоят в рамките на нашата инициатива да предоставим достъп на българските пациенти до най-съвременните методи и технологии в медицината. Всички пациенти, които имат нужда от второ мнение, консултация относно своето заболяване или се интересуват от лечение в чужбина, могат да си запишат час на телефоните на здравния център.

Всички пациенти с белодробни заболявания, които желаят да се възползват от възможността за безплатни консултации с проф. д-р Джелалеттин Коджатюрк и проф. д-р Ферах Едже в София на 17 януари 2020 година, трябва да си запишат предварително час на телефоните на здравен информационен център Медикъл Караджъ: 0878 500 940 или 0879 977 402. Имайте предвид, че по време на консултациите прегледи няма да бъдат извършвани. Безплатните консултации се провеждат на база медицинските документи, с които разполага пациента към момента.

Белодробните заболявания са едни от най-често срещаните здравословни проблеми. Признаците, които могат да се проявят, включват: необичайна честота на дишане, кашлица, гръдна болка, синкаво оцветяване на кожа и лигавици (цианоза), висока температура, хрипове, асиметрично разширяване на гръдния кош, плеврално триене, крепитация и други. Много хора приемат, че кашлицата или липсата на въздух е част от нормалното стареене, но това не е така.

Признаци, които подсказват вероятността от развитие на белодробни заболявания, са:

1. Хронична кашлица – това е кашлица, която продължава повече от месец. Тя е важен ранен симптом, който показва, здравословен проблем, засягащ дихателната система.

2. Недостиг на въздух – не е нормално да се изпитва недостиг на въздух без физическо усилие или след тренировка. Разбира се, нормално е да има по-затруднено и учестено дишане, ако сте бързали до автобусната спирка, изкачвали сте се по стълби или сте тренирали. Но не е нормално да изпитвате задух, който не изчезва след конкретното физическо натоварване.

3. Храчки – секретът от дихателните пътища се произвежда като защитна реакция при инфекции или попадане на дразнещи вещества в дихателната система. Ако наличието на храчки продължава повече от месец, това може би означава развитие на белодробно заболяване.

4. Хрипове – груби, свиркащи и продължителни звуци, установяващи се по време на дишане, които са резултат от блокирането на дихателните пътища и белите дробове.

5. Изкашляне на кръв – ако кашляте кръв, то тя може да произхожда от белите дробове или горните дихателни пътища. Наличието и винаги е сигнал за здравословен проблем – хроничен бронхит, емфизем, туберкулоза, рак.

6. Хронична болка в гръдния кош – необяснима болка в гърдите, която продължава повече от месец и се влошава при дишане и кашлица също е сериозен признак и трябва да се потърси медицинска помощ.

Какво е хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ)?

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е хронично възпалително белодробно заболяване, което причинява възпрепятстван въздушен поток от белите дробове. Емфиземът и хроничният бронхит са двете най-често срещани състояния, които допринасят за ХОББ. Хроничният бронхит е възпаление на лигавицата на бронхите. Характеризира се с ежедневна кашлица и отделяне на храчки. Емфиземът е състояние, при което алвеолите се унищожават в резултат на увреждащо излагане на цигарен дим и други дразнещи газове и прахови частици. Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е предотвратима и лечима болест. Обикновено болестта е прогресираща. Най-застрашени са пациенти над 40 годишна възраст, най-често пушачи или хора, изложени на битови или професионални рискови фактори. Причината за поява на ХОББ е комбинацията от генетични фактори и фактори на околната среда, най-агресивния от които е – тютюнопушенето.

Кой е проф. д-р Джелалеттин Коджатюрк?

Проф. д-р Джелалеттин Коджатюрк е белодробен (торакален) хирург. Неговите медицински интереси са в областта на: хирургия на рак на белия дроб, хирургия на тимуса и трахеята VATS.

Роден е на 17 май 1967 г. в Малатия. През 1983 г. завършва гимназия Кабаташ Еркек в Истанбул, след което започва да учи в медицинския факултет на тракийския университет в Одрин. Образованието си по гръдна хирургия получава през 2002 в Учебно-изследователска болница за гърди и гръдна хирургия на Йедикуле. Започва своята практика през 1989 г. в Здравна клиника Адана Хавутлу. След това от 1991-1995г. практикува в обществена болница Адияман. От 1995 до 1997 практикува в Анкара Numune Hospital, Клиника по торакална хирургия. От 1997 до 2002 е стипендиант по гръдна хирургия Учебно-изследователска болница за гърди и гръдна хирургия на Йедикуле. В същата болница през 2012 г. получава титлата Специалист Хирург. От 2012 до 2018 е асистент в същата болница, като същевременно от 2015 г. до 2018 г. е – Главен лекар и ръководител на болницата. През 2018 г. получава званието професор в медицинския факултет на университета Истиние. От тогава практикува в болница Лив, Истанбул.

Зад гърба си проф. д-р Джелалеттин Коджатюрк има множество семинари, конференции и конгреси, като на 18 от конгресите е бил председател. Бил е 2 пъти национален секретар на конгреса по гръдна хирургия и 5 пъти член на националната организация на конгреса за гръдния кош. Членува в 6 национални и 3 международни организации. Рецензент е на десетки национални и международни списания. Началник е на отдела по гръдна хирургия на турско торакално дружество и участва в съвета на управлението му. През 2015 г. е генерален секретар на турския конгрес по торакална хирургия. През 2017 г. е президент на конгреса по турска торакална хирургия.

Коя е проф. д-р Ферах Едже?

Проф. д-р Ферах Едже е пулмолог и специалист по болести на гръдния кош. Нейните медицински области на интерес са: рак на белия дроб (след докторска стипендия, MD Anderson Cancer Center, Хюстън, Тексас, САЩ), интервенционална бронхоскопия (отделение за белодробни и критични грижи Медицина, Университета на Джон Хопкинс, MD, Балтимор, САЩ).

Завършва медицинския факултет на Мармарския университет. Работи в Болница за обучение и изследване на гръдни болести към министерство на здравеопазването. Завършва медицинския факултет на истанбулския университет Билим. Към днешна дата проф. д-р Ферах Едже практикува в отделението по гръдни болести на болница Лив.

Проф. д-р Ферах Едже членува в:

- IASLC (Международна асоциация за изследване на рак на белия дроб)

- ACCP (Американски колеж по гръдни лекари)

- TAKD (турско дружество за борба с рака на белия дроб) (член на изпълнителния съвет)

- TTD (Турско торакално дружество)

- TÜSAD (Турско дружество за респираторни изследвания)

Зад гърба си проф. д-р Ферах Едже има множество проучвания и публикации.

Повече за болница Лив може да прочетете тук!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес