Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спасение от сенната хрема - с лещи, но за носа

03 юли 2017, 07:45 часа

Сенната хрема е истински бич за много хора по света и в България. Когато дойде времето на цъфтежите на най-различни цветя, треви и дървета, мнозина, страдащи от непоносимост към полените, са готови да дадат мило и драго, за да се отърват от мъчението.

Оказва се, че вече има ново решение – извън терапия с различни видове лекарства. Става въпрос за лещи за ... носа, пише The Washington Post. Те представляват много тънки филтри, които не позволяват на различните полени и цветен прашец всъщност да навлязат в дихателната система.

По мнението на имунолога Нийна Бхати, филтрите могат да се справят с частиците по-добре от медицинските маски. А ако полен влезе в носа на човек, той може да остане там с часове и всъщност това провокира досадни болести като алергичен ринит и, разбира се, непрестанно сърбене в носа.

Според предварителните тестове на един от продуктите – Rhinix, който се разработва в Дания, резултатите са доста обнадеждаващи. Правени са изпитания с плацебо и пациентите са показали по-добри резултати, когато са използвали истинските филтри.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес