Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сложете едно яйце в кафето и вижте какво ще се случи

05 септември 2023, 12:30 часа

Кафето е уникална напитка, към която може да добавим канела, кардамон, индийско орехче, уиски или бърбън. Добавките под формата на шоколад, сладолед или сироп също не са новост. За да направят напитката още по-здравословна, някои спортисти добавят една неочаквана съставка към нея - яйце.

Става дума за сурови яйца. Според изданието The Health Site, културистите бързо получават порция протеин по този начин. Една чаша oт напитката с яйце е практична алтернатива на пълноценната закуска.

Ако решите да опитате тази необичайна напитка, тогава не забравяйте да използвате пастьоризирани яйца и вряла вода - това ще избегне инфекция със салмонела.

Други съставки, които може да се добавят към кафето

Кокосово масло - благодарение на своите полезни свойства, това масло е търсено сред тези, които се грижат за здравето си. Тази добавка придава на кафето приятна кремообразна текстура и лек кокосов вкус.

Кардиолог разкри какво ще се случи със сърцето ви, ако пиете по 3 чаши кафе на ден

Още през 9 век етиопците смесвали смлени кафеени зърна с гхи. Задължително е да използвате висококачествено несолено масло или гхи. Половин чаена лъжичка е достатъчна за една чаша от напитката.

Кофеиновата напитка със сирене е деликатес, популярен в Северна Скандинавия, където се нарича кафеост. За нейното приготвяне се използва твърд сорт сирене, който става по-мек в гореща течност, но не се топи.

Трик, който може да учетвори приема на кофеин наведнъж, е да добавите кока-кола към напитката. Използвайте тъмни или средно печени зърна, така че колата да не надвие вкуса на основната кофеинова напитка.

Можете да добавите сол към нея, ако искате да намалите нейната горчивина. Откритието на това свойство принадлежи на скандинавците, които преди стотици години са варили смлените зърна в солена вода от реки, вливащи се в морето. 

Съвременните изследвания показват, че натриевите йони потискат горчивината на напитката и подобряват нейния вкус: просто добавете щипка сол към смлените зърна или инстантния прах преди варене.

Кофеиновата напитка с подправки може да се нарече традиционно, но кайенският пипер не е съвсем обичайната добавка. Той е много популярен в много страни от Централна Америка и Близкия изток, където е обичайно да се добавя заедно с мляко, захар или шоколад. 

В Йемен смлян джинджифил се добавя към кафената напитка по време на нейното варене.

Още: Лекар: Ако кафето не ви ободрява, проверете кръвната си захар

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес