Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сложете дафинов лист в чорапите си вечерта и вижте какво ще се случи сутринта

18 януари 2024, 15:57 часа

Дафиновият лист има благоприятен ефект върху здравето и най-често се използва пресен, сух, под формата на чай или масло, но това, което много хора не знаят е, че помага при болки в краката и коленете. Използва се и при главоболие, мигрена, кашлица и хроничен стрес.

Защо дафиновият лист е полезен за костите?

Тъй като има силно обезболяващо действие, той е добро средство за лечение на ревматизъм. Освен аналгетичния си ефект, той отлично премахва излишната сол от ставите и тялото. Слагането на дафинов лист в чорапа преди лягане помага при болки в краката и коленете. Методът е ефективен и при разширени вени. За целта е по-добре да се използва свеж дафинов лист.

Полезни свойства на дафиновия лист

Използван е от Хипократ, Гален и Ал-Рази за лечение на различни заболявания. Лавровият лист има следните полезни свойства:

  • нормализира храносмилането и подобрява апетита;
  • прочиства кръвоносните съдове и нормализира кръвното налягане;
  • облекчава възпалителния процес в организма, особено добър при възпаление на ставите;
  • извежда от тялото шлаки, токсини, соли, помага за отслабване;
  • укрепва имунната система, помага при грип и настинки, подобрява работата на дихателните пътища;
  • помага за успокояване на симптомите на алергия;
  • нормализира работата на нервната система, действа успокояващо;
  • има антисептично и противогъбично действие;
  • подобрява състоянието на косата, помага да се отървете от пърхота.

Чай от дафинов лист - как влияе на холестерола

Тази подправка се отличава с богат химичен състав - тя съдържа голям брой полезни вещества. Обогатява човешкото тяло с витамини като: A, B1, B2, B6, B9, C, PP. Съдържа голям брой микроелементи, като: магнезий, манган, калций, фосфор, натрий, цинк, желязо, селен, мед. Също така в състава на дафиновия лист влизат следните полезни елементи: фитостерин, нишесте, камфор, линалол, танини; маслена, лауринова, оцетна, капронова, мравчена киселина.

Лавърът се счита за свещено дърво, за което са открити много исторически факти. Родината му е Средиземно море, така че лавровият лист е широко разпространен в гръцката и римската митология и легенди.

Лавърът символизира безсмъртие, победа, решителност. Той дава сила на човек, дава успех и може да сбъдва желания. На гръцки "лавър" означава "дафна". Според легендата гръцката нимфа Дафне, уморена от преследването на влюбения в нея Аполон, помолила боговете да премахнат нейния образ. Те чули нейните молби и я превърнали в лаврово дърво. Оттогава Аполон започнал да носи на главата си венец от вечнозелено лаврово дърво.

В Рим се е вярвало, че лавровото дърво предпазва от мълния. На победителите е бил даван лавров венец. В древен Рим Цезар винаги носел лавров венец. Лавърът е бил популярен и в Англия, древен Китай и някои племена в Африка.

Дафинов лист за чиста тоалетна - това е брилянтният трик на опитните домакини

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес