Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симптом на рак, който се появява през нощта! Ако забележите това, незабавно се обадете на лекар

05 август 2024, 17:43 часа

Според експерти и учени, ако спалното бельо ни е напоено с пот, това може да е предупредителен знак, че нещо не е наред.

Вижте още: Учени: Вашето зрение може предсказва деменция 12 години преди диагнозата

Много от нас имат нощно изпотяване, особено през летните месеци. Това може да се повлияе от стайната температура, споделянето на легло с партньор и други фактори. Ако спалното бельо обаче редовно се напоява с пот, това може да е признак на рак, твърдят експерти.

Повечето хора се потят през нощта, но ако редовно се събуждате с мокро спално бельо, трябва да посетите лекар. Нощното изпотяване е, когато се потите толкова много, че нощните ви дрехи и спално бельо са мокри, въпреки че мястото, където спите, е студено – обясняват учени от Британската национална здравна служба (NHS), пише The Daily Express.

На своя уебсайт Cancer Research UK изброява "прекомерното нощно изпотяване" като един от честите признаци на рак. Допълва се, че може да е страничен ефект от лекарства или по-леки заболявания.

Благотворителната организация посочва:

"Нощното изпотяване или високата температура (треска) могат да бъдат причинени от инфекции или странични ефекти на определени лекарства. Те също често се изпитват от жени по време на менопаузата."

Според NHS има някои видове рак, които могат да причинят повишено изпотяване, включително:

– левкемия

– мезотелиом

– рак на костите

- рак на простатата

- рак на бъбреците

Вижте още: Кардиолог: Сърцето и съдовете ще са ви благодарни за тази храна

Нощното изпотяване не е необичайно, особено през лятото, но ако е по-интензивно от преди, не трябва да се пренебрегва.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес