Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шум в ушите - опасните заболявания, които издава

09 ноември 2023, 13:41 часа

Шум в ушите – това неприятно оплакване може да се появи при хора с болест на Мениер, акустичен неврит и хипертония. Това споделя руския лекар д-р Алексей Хухрев.

Шум в ушите – какво издава

Експертът предупреждава, че ако неприятните звуци са придружени от замаяност и загуба на слуха, тогава подобни симптоми могат да показват болестта на Мениер. Това е заболяване на вътрешното ухо, което се характеризира с прекомерно натрупване на течност в неговите кухини.

Страдате от неприятен шум в ушите - дафиновият лист е вашето решение

Друга причина за проблема е акустичният неврит, когато самият слухов нерв се възпалява, продължава д-р Хухрев. Ако се появи неприятният симптом, експертът съветва да се консултирате с лекар възможно най-скоро, в противен случай може да загубите ценно време.

„Възпалението на слуховия нерв обикновено може да бъде излекувано в рамките на първите две седмици. Ако в случая се започне лечение навреме, слухът може да се запази. Но ако лечението се забави, нервът вече може да претърпи непоправими увреждания, тогава е много трудно, а понякога и невъзможно да се лекува такъв пациент“, казва лекарят.

В допълнение, коментираният симптом може да се появи при хипертония. Но това не се случва при всички пациенти, продължава д-р Хухрев.

„Това е напълно непредвидимо, защото половината от хората с кръвно налягане имат този симптом, а при останалата половина той не се забелязва“, допълва специалистът.

Други медицински, които стоят зад това оплакване, включват:

  • диабет
  • анемия
  • алергия
  • отосклероза
  • восъчна тапа в ухото
  • тумори на главата и шията
  • ниски нива на серотонин
  • проблеми с кръвното налягане
  • заболявания на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм)
  • заболявания на външното, средното или вътрешното ухо.

Според статистиката 80-85% от пациентите, страдащи от този проблем, изпитват различна степен на увреждане на слуха. Въпреки факта, че той не причинява увреждане на слуха, неговото влияние се отразява негативно на концентрацията и производителността, тъй като постоянните звуци в главата разсейват и ви пречат да се съсредоточите върху наистина важна звукова информация. Досадният шум ви отвлича от ежедневните задачи и пречи на пълноценната комуникация със семейството, приятелите и близките.

Ако шумът в ухото ви е пулсиращ, това може да е причинено от нарушения във функционирането на кръвоносните съдове.

Още: Шум в ушите: Какво го причинява и как да го лекуваме?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика и самолечение!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес