Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шум в ушите: НЕ го приенебрегвайте, съвет от лекар

15 август 2024, 19:34 часа

Звънене и шум в ушите - това оплакване може да бъде един от признаците на диабет, хипертония и други опасни заболявания, предупреждава неврологът Наталия Щипицина.

Причини за шум в ушите

Д-р Шчипицина допълва още, че шумът в ушите може да се прояви по различни начини.

"Ако се чува само от едната страна и е съпроводен със загуба на слуха, може да говорим за възпалителен процес в средното ухо", казва специалистът.

Шум в ушите: 3 естествени лека, които могат да ви помогнат

Ако звъненето и шумът са дифузни, тоест се разпространяват по цялата глава, тогава, според лекаря, това може да означава хронична церебрална исхемия. Тя призова да не се пренебрегва тази патология, тъй като засяга малките съдове, разположени между артериите и вените, което води до нарушен мозъчен кръвоток. Това състояние често се среща при хора с диабет, хипертония и съдова атеросклероза, добавя д-р Щипицина.

Причините за шум в ушите включват още:

  • ушни заболявания;
  • заболявания на нервната система, включително психични разстройства;
  • заболявания на кръвта и метаболитни заболявания;
  • странични ефекти от прием на лекарства, вредни вещества;
  • заболявания на ставите и мускулите (в областта на главата);
  • сърдечни и съдови заболявания.

Сред основните причини за шум в ушите са заболявания на ушите, проблеми с високо кръвно налягане и анемия. Субективният шум в ушите много често се развива на фона на тревожно разстройство, стрес и невроза, които могат да го засилят с течение на времето. Получава се порочен кръг: шумът е причинен от невроза, а самият шум допълнително засилва неврозата. Без помощта на специалист (психотерапевт, невролог или психиатър) може да бъде изключително трудно да се излезе от това състояние.

Трябва да посетите лекар, ако:

  • шумът се появява внезапно;
  • продължава повече от няколко часа.

Специално внимание трябва да се обърне на шумовете, които са придружени от чувство на замайване и загуба на слуха; ако този шум е пулсиращ, едностранен и просто обезпокоителен. Основната опасност от шума е, че той може да е признак на друго заболяване, което трябва да бъде идентифицирано и лекувано. Ето защо, ако имате шум в ухото, по-добре е да се консултирате с лекар.

"Ако имате шум в ушите от двете страни, трябва да си уговорите среща с общопрактикуващ лекар или невролог; ако е в ухото от едната страна или е придружено от чувство на загуба на слуха, трябва да се консултирате с отоларинголог", казва експертът.

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес