Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шест причини за хрема, за които не сте се сетили

25 юли 2024, 13:55 часа

Хремата или ринореята е често срещан симптом, който често подтиква хората да посегнат към лекарства без рецепта. Въпреки че настинките и алергиите са добре познати виновници, има няколко по-малко очевидни причини, които може да ви изненадат.

Ето шест потенциални причини за хрема, за които може би не сте се замисляли:

Пикантни храни: Яденето на пикантни храни може да предизвика хрема. Капсаицинът в лютите чушки стимулира носните мембрани, като ги кара да произвеждат повече слуз. Тази реакция е част от опита на организма да отмие дразнителя. Ако забележите, че носът ви тече, след като сте се насладили на пикантно ястие, това вероятно се дължи на този механизъм.

Хормонални промени: Хормоналните колебания могат да се отразят на носната секреция. Например при бременните жени често се наблюдава ринит по време на бременност, който е резултат от повишените нива на естроген, причиняващи запушване на носа и хрема. По подобен начин хормоналните промени, свързани с менструацията или менопаузата, също могат да повлияят на производството на слуз.

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Дразнители от околната среда: Замърсителите и химикалите във въздуха, като например изпаренията от почистващи препарати или димът от горящи материали, могат да раздразнят носните пътища и да доведат до повишено производство на слуз. Дори слабото излагане на такива дразнители може да предизвика хроничен ринит при някои хора.

Странични ефекти на лекарствата: Някои лекарства могат да предизвикат хрема като страничен ефект. Например спрейовете за отпушване на носа, ако се използват прекомерно, могат да доведат до ребаунд ринит - състояние, при което носните пътища се запушват още повече, след като лекарството отмине. Някои лекарства за кръвно налягане и хормонално лечение също могат да повлияят на производството на назална слуз.

Сух въздух в помещенията: През зимните месеци сухият въздух в помещенията може да раздразни носните пътища и да доведе до хрема. Сухият въздух може да доведе до изсушаване и раздразнение на лигавиците, което кара организма да произвежда повече слуз като защитна мярка. Използването на овлажнител може да помогне за облекчаване на този проблем, като поддържа влагата във въздуха.

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Основни здравословни състояния: Някои здравословни състояния могат да се проявят с хрема като симптом. Например състояния като назални полипи или хроничен синузит могат да доведат до постоянна хрема. Дори гастроезофагеалната рефлуксна болест може да причини запушване на носа и хрема поради това, че стомашните киселини дразнят задната част на гърлото и носните пътища.

Разбирането на тези по-малко очевидни причини за хрема може да помогне за идентифициране на истинския източник на симптомите ви и за избора на най-ефективното лечение. Ако хремата продължава да се появява, въпреки че сте се справили с тези фактори, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист, за да се изключат скрити здравословни проблеми.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес