Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Различните вкусове могат и да лекуват

22 февруари 2021, 07:40 часа

Изследователи от различни страни установиха, че основните вкусове могат да ни помогнат да излекуване различни заболявания. Макар и в съвременната медицина да не се поставя акцент върху това, още древните индийци и хората в Тибет са използвали различни вкусове, за да лекуват. 

Солено – стимулира храносмилането, но задържа вода в организма. Добре е да хапвате солено при запек, но не се препоръчва при хипертония. Ако ви прилошава при пътуване хапнете нещо солено 2-3 часа преди да потеглите на някъде, това ще окаже добро влияние на вегетативната ви нервна система.

Сладко – то разширява кръвоносните съдове и е за предпочитане при проблеми с хипертония, възпаление на черния дроб, стомашни разстройства и намалено сексуално желание. При болни от диабет обаче е категорично забранено.

Горчиво – действа противовъзпалително, изважда натрупаните соли и токсини в организма. Горчивото подсилва имунната система и действа като антидепресант.

Кисело – свива кръвоносните съдове. Препоръчва се при ниско кръвно, прочиства организма от токсини. Подпомага храносмилателните процеси.

Люто – убива микробите, сгрява и събужда апетита, като ускорява и метаболизма.

Тръпчиво – полезно при стомашни проблеми, ускорява зарастването на рани и съсирването на кръвта. Тръпчиви са неузрелите плодове, фасула, картофите и куркумата.  

 

Вероника Чанева
Вероника Чанева Отговорен редактор
Новините днес