Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Профилактика на остеоартрита: Упражнения и промени в храненето

18 август 2023, 16:33 часа

Остеоартритът (ОА) е често срещано дегенеративно заболяване на ставите, което засяга предимно хрущяла и причинява болка, скованост и намалена подвижност на ставите. Въпреки че може да е по-разпространено сред по-възрастните хора, появата му може да бъде повлияна от различни фактори, включително генетика, травми и избор на начин на живот. За щастие, има проактивни стъпки, които хората могат да предприемат, за да намалят риска от развитие на ОА или да управляват нейното развитие. Сред тези мерки решаваща роля играят физическите упражнения и промените в хранителния режим.

Редовната физическа активност е от съществено значение за поддържане на здравето на ставите и за предотвратяване на ОА. Упражненията с ниска степен на въздействие, като ходене, плуване и колоездене, могат да помогнат за укрепване на мускулите около ставите и за подобряване на стабилността на ставите. Тези дейности също така насърчават циркулацията на синовиалната течност, която смазва ставите, намалява триенето и поддържа здравето на хрущялите. Важно е да се постигне баланс между упражненията и почивката, за да се избегне прекомерното натоварване, което потенциално може да доведе до увреждане на ставите.

Забранените храни при артрит - ето кои са те!

Освен това балансираното и богато на хранителни вещества хранене допринася значително за превенцията на остеоартрита. Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в мазните риби като сьомгата, орехите и лененото семе, имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на ставния дискомфорт.

Включването на разнообразни цветни плодове и зеленчуци осигурява антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес и могат да забавят дегенерацията на хрущялите. Освен това поддържането на здравословно тегло е жизненоважно, тъй като наднорменото тегло натоварва прекомерно ставите, особено коленете и бедрата. Управлението на теглото може да се постигне чрез контрол на порциите, избор на пълноценни храни и ограничаване на консумацията на преработени продукти и продукти с високо съдържание на захар.

Хидратацията също играе важна роля, тъй като водата е от съществено значение за поддържане на еластичността на хрущяла и осигуряване на амортизация на ставите. Поддържането на достатъчна хидратация подпомага цялостното здраве на съединителните тъкани и улеснява преноса на хранителни вещества към ставите.

Лекар каза най-лесния начин да се предпазите от остеоартрит

Включването на благоприятни за ставите хранителни вещества в диетата, като глюкозамин и хондроитин, също може да донесе ползи. Тези съединения са естествени компоненти на хрущяла и в някои изследвания са свързани с подобряване на здравето на ставите и намаляване на симптомите на ОА.

Предотвратяването на остеоартрита включва цялостен подход, който съчетава редовни физически упражнения и промени в хранителния режим. Упражненията с ниско натоварване и поддържането на балансирана диета, богата на хранителни вещества, могат да помогнат за укрепване на мускулите, намаляване на възпаленията, поддържане на здравословно тегло и поддържане на цялостното здраве на ставите.

Тези промени в начина на живот не само подпомагат превенцията на остеоартрита, но и допринасят за подобряване на качеството на живот и повишаване на подвижността в дългосрочен план. Както при всички промени, свързани със здравето, се препоръчва да се консултирате със здравен специалист, преди да направите значителни промени в упражненията или диетата, особено ако има вече съществуващи здравословни състояния.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес