Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Признаци за недостиг на йод в организма

08 август 2024, 19:06 часа

Йодът е основен микроелемент, който е от решаващо значение за производството на хормони на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма, растежа и развитието. Недостигът на йод може да има редица неблагоприятни последици за организма и ранното разпознаване на признаците е важно за справяне с недостига и предотвратяване на дългосрочни здравословни проблеми.

Ето някои основни показатели, които показват, че в организма ви може да има недостиг на йод:

Образуване на гуша: Един от най-видимите признаци за недостиг на йод е развитието на гуша, която представлява увеличение на щитовидната жлеза. Тъй като щитовидната жлеза се затруднява да произвежда достатъчно хормони поради липсата на йод, тя се увеличава, за да компенсира това. Това подуване, видимо в основата на шията, може да бъде ясен признак за йоден дефицит.

Умора и слабост: Недостигът на йод често води до хипотиреоидизъм - състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. Това води до симптоми като постоянна умора, слабост и общо усещане за ниска енергия. Метаболизмът на организма се забавя, което затруднява поддържането на активност и бодрост.

Дефицит на Йод в организма – за кои групи хора е опасен?

Увеличаване на теглото: Забавеният метаболизъм, дължащ се на недостатъчно количество хормони на щитовидната жлеза, може да доведе до необяснимо повишаване на теглото. Лицата с йоден дефицит могат да забележат повишаване на телесното тегло въпреки липсата на значителни промени в диетата или физическата активност. Това се дължи на нарушената способност на организма да превръща ефективно храната в енергия.

Чувствителност към студ: Често срещан симптом на хипотиреоидизъм е повишената чувствителност към ниски температури. Недостигът на йод може да доведе до намаляване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза, което от своя страна понижава способността на организма да генерира топлина. Хората с недостиг на йод могат да чувстват необичайно студено дори при умерени температури.

Суха кожа и коса: Хормоните на щитовидната жлеза играят решаваща роля за поддържането на здрава кожа и коса. Недостигът на йод може да доведе до суха, люспеста кожа и чуплива коса. Кожата може да загуби еластичността си и да стане груба, а косата да стане груба и по-податлива на накъсване.

Запек: Недостатъчните нива на хормоните на щитовидната жлеза могат да забавят различни телесни функции, включително храносмилането. Това може да доведе до хроничен запек, който прави изхожданията редки и трудни.

Умствена мъгла и депресия: Хормоните на щитовидната жлеза са жизненоважни за когнитивните функции и емоционалното здраве. Недостигът на йод може да допринесе за симптоми като мозъчна мъгла, слаба концентрация и проблеми с паметта. Освен това дисбалансът в хормоните на щитовидната жлеза може да доведе до промени в настроението, включително депресия и раздразнителност.

5 признака, че страдаме от недостиг на йод

Усложнения по време на бременност: При бременни жени йодният дефицит може да доведе до сериозни усложнения като кретенизъм, забавяне на развитието на бебето и повишен риск от спонтанен аборт. Правилните нива на йод са от решаващо значение за развитието на бебето и за цялостното здраве на майката и детето.

Ако имате съмнения за йоден дефицит, е важно да потърсите лекарски съвет. Медицинският специалист може да извърши тестове за определяне на нивата на йод и да препоръча подходящо лечение, което може да включва корекции в диетата или хранителни добавки. Редовното наблюдение и справяне с йодния дефицит може да помогне за предотвратяване на тези симптоми и за поддържане на цялостното здраве.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес