Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Признаци на желязодефицитна анемия

13 февруари 2023, 17:44 часа

Тялото ви се нуждае от желязо, за да произвежда хемоглобин, протеин в червените кръвни клетки, който им позволява да пренасят кислород през кръвоносните съдове. Ако хемоглобинът ви не е в норма, то вашите тъкани и мускули няма да получат достатъчно кислород, за да работят ефективно. Ако в тялото ви има недостиг на желязо, това може да доведе до състояние, което се нарича анемия - желязодефицитната анемия е най-разпространена.

Признаците и симптомите на дефицит на желязо зависят от:

  • тежестта на анемията
  • колко бързо се развива
  • възраст
  • текущо здравословно състояние

В някои случаи хората не изпитват симптоми.

Признаци и симптоми на недостиг на желязо

1. Необичайна умора

Чувството за силна умора е един от най-честите симптоми на желязодефицитна анемия. Изпитвате умора, защото в тялото ви няма достатъчно желязо, за да произвежда протеин, наречен хемоглобин, който помага за пренасянето на кислород в тялото.

Без достатъчно хемоглобин по-малко кислород достига до вашите тъкани и мускули, което ги лишава от енергия. Сърцето също трябва да работи по-активно, което също води до умора.

Умората, свързана с дефицит на желязо, може да бъде съчетана и с други симптоми като слабост, раздразнителност или затруднено концентриране.

Лекар каза как да познаете анемията от първия ден - това е най-важният симптом

2. Бледа кожа

По-бледата кожа от обикновено и бледото оцветяване на вътрешната страна на долните клепачи, са други често срещани симптоми.

Хемоглобинът в червените кръвни клетки придава червения цвят на кръвта, така че ниските нива, причинени от дефицит на желязо, правят кръвта по-малко червена. Ето защо кожата може да загуби част от цвета или топлината си при хора с недостиг на желязо. Това е един от първите симптоми, за които лекарите внимават.

Ако дръпнете долния си клепач надолу, докато се гледате в огледалото, вътрешният слой трябва да е в наситен червен цвят. Ако е много бледорозово или жълто, може да имате недостиг на желязо.

Анемия: Причини, симптоми и лесно лечение

3. Главоболие

Връзката между дефицита на желязо и главоболието е все още неясна, но също се счита за един от признаците при дефицит. Въпреки че има много причини за главоболие, честите, повтарящи се главоболия могат да бъдат симптом.

4. Суха и увредена коса и кожа

Дефицитът на желязо понижава нивото на хемоглобина в кръвта ви, което може да намали количеството кислород, достъпно за клетките, които причиняват растежа на косата. Кожата може да стане суха, а косата слаба и накъсана.

Възможно е част от косата да пада при ежедневно миене и сушене със сешоар, но ако падат големи кичури, това може да е свързано с дефицит на желязо.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес