Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причини за жълти очи - тялото Ви дава следния сигнал

02 март 2023, 16:33 часа

Пожълтените склери (бялото) на очите не могат да останат незабелязани. Това не е заболяване, а резултат от патология, т.е. друго заболяване. При пожълтяване на бялото на очите пациентът не изпитва болка и друг дискомфорт, освен естетически. Поради тази причина хората рядко търсят медицинска помощ, чакайки да се появят по-тежки симптоми.

Жълтият цвят на склерата може да е вродена особеност, а в някои случаи лигавицата рязко променя цвета си и може да го запази за дълго време. Това е сигнал за сериозно нарушение в тялото.

Основната причина е високото ниво на билирубин, жлъчен компонент, който причинява пигментация на кожата и лигавиците. Това състояние може да показва наличието на сериозно чернодробно заболяване, като хепатит или инфекция в тялото.

Болести, свързани с пожълтяване на бялото на очите

Пожълтяването на склерата може да се появи при кръвни заболявания, отравяния, злокачествени новообразувания на конюнктивата.

Причината за промяната в цвета на склерата може да бъдат лоши навици, например злоупотреба с тютюнопушене, както и:

- Чернодробно заболяване (цироза на черния дроб, хепатит, рак). Повишени нива на билирубин при увреждане на черния дроб

5 проблема с очите, които издават сериозни заболявания

- Нарушение на метаболитните процеси в организма (болест на Гилбърт (пигментна хепатоза, характеризираща се с умерено периодично повишаване на съдържанието на свободен билирубин в кръвта), болест на Уилсън-Коновалов (вродено нарушение на метаболизма на медта, което води до тежки наследствени заболявания на централната нервна система). нервна система и вътрешни органи, амилоидоза (системно заболяване, при което амилоид (протеиново-полизахаридно вещество) се отлага в органи и тъкани, което води до нарушаване на техните функции)

- Заболяване на кръвта, например ензимопатия, бабезиоза, хемоглобинопатии, малария. При тези заболявания червените кръвни клетки се разрушават и концентрацията на хемоглобина се повишава.

- Заболяване на органите на зрението, например доброкачествен и злокачествен конюнктивит, меланом, пингуекула, птеригиум, при които има отделни петна по лигавицата на очите

- Заболявания на панкреаса. Появата на жълтеникавост върху бялото на очите е свързана с нарушение на изтичането на жлъчката от черния дроб в дванадесетопръстника.

- Отравяне на тялото с хелминти, например ехинококоза, амебиаза.

Лекар: Очите издават тези заболявания

Методи за диагностика и лечение

Лечението се предписва след цялостен офталмологичен преглед и включва медикаментозни, апаратни, хирургични и други методи на лечение. Понякога, за да се отървете от жълтеникавостта на склерата, е достатъчно пациентът да промени диетата и начина си на живот. Тъй като пожълтяването на склерата е симптом, основното лечение се извършва от специализиран специалист (терапевт, специалист по инфекциозни заболявания и др.).

Препоръчва се консултация с офталмолог при поява на отделни жълти петна или пълно „пожълтяване” на лигавицата на окото. Дори и да няма други симптоми, препоръчваме да се свържете с Вашия лекар, за да разберете причините и да предпише своевременно лечение на основното заболяване.

Ако откриете горните симптоми, съветваме ви да се свържете с офталмологична клиника и да получите съвет от висококвалифициран специалист.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес