Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползи от консумацията на кайсии

09 юли 2021, 23:00 часа

Кайсията е популярен плод, който е известен със своите полезни свойства.

Ползи за сърцето и кръвоносните съдове

Слънчевият плод е богат на витамини, минерали и други хранителни вещества. Съставът му е наистина невероятен, тъй като един плод съдържа голямо количество магнезий, желязо, бета-каротин, фосфор, магнезий, фолиева киселина, натрий, йод, пектин и други вещества. Съдържа витамини - групи В, както и A, C, E и H.

Има положителен ефект върху нивото на хемоглобина в кръвта, укрепва имунната система и подобрява зрението. Използва се и като профилактика срещу заболявания на щитовидната жлеза и сърдечно-съдовата система. Кайсията също така понижава нивата на холестерола в кръвта, прочиства тялото, укрепва костите и се бори със стареенето.

Кайсията с право може да се счита за двигател на мозъчната дейност. Той подобрява паметта и е полезен особено за тези, които се занимават с интелектуална работа. За тези с предпочитания към сладкото плодовете са отличен избор. Сладкият им вкус може да бъде чудесен десерт и заместител на сладолед и други висококалорични сладкиши.

Затова кайсията, както в естествена форма, така и под формата на сушени плодове, ще помогне в борбата с излишните килограми. Освен това се счита за естествено слабително средство, което нежно влияе върху чревната моторика. Плодът също така засилва метаболизма.

В народната медицина костилките от кайсия се използват като лек при кашлица и при респираторни заболявания. Смята се, че веществата, на които са богати кайсиевите ядки, помагат при рак и язва на стомаха. Затова кайсията е известна със своите антибактериални и бактерицидни свойства.

Кайсиите също помагат за поддържане на водния баланс в организма, поради голямото количество течност, която съставлява плодовете.

Както всеки плод или зеленчук, кайсията също има противопоказания. Например диабетиците, както и тези, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, не трябва да я ядат в големи количества. Кайсията е алергенен продукт, който може да причини подуване, сърбеж, кашлица и редица други симптоми.

Освен това кайсиевите ядки съдържат киселина, която е токсична. Следователно консумацията на ядки от кайсиеви ядки в големи количества може да доведе до отравяне.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес