Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезно или вредно е пиенето на вода със сода?

14 юли 2024, 12:09 часа

Водата със сода е популярна напитка, която може не само да си приготвите сами, но и да си закупите от супермаркета. Много хора обаче се чудят доколко е полезно или вредно за здравето ни. Диетологът Ирина Юзуп обясни дали е необходимо да се следва такъв навик като пиенето на вода с добавена сода.

Има няколко причини, поради които хората пият газирана вода. Някои хора я предпочитат заради приятния му, освежаващ вкус или защото няма калории. Други я пият за облекчаване на стомашни неразположения или като алтернатива на безалкохолни напитки. Но въпреки всички тези предимства, има и редица отрицателни фактори, които трябва да се вземат предвид.

Ендокринолог: Това е първото нещо, което трябва да направите сутрин

Полезна или вредна е водата със сода? 

"Първо, струва си да се отбележи, че химическите добавки като киселини и нишестета, присъстващи в содата за хляб, могат да имат отрицателни ефекти върху вашите зъби. Те засилват процеса на разрушаване на зъбния емайл и могат да доведат до кариес. Ето защо, ако редовно пиете газирана вода, препоръчително е да увеличите миенето на зъбите и посещенията при зъболекар", казва лекарят.

Второ, водата със сода може да предизвика стомашно разстройство и повишена киселинност. Това може да доведе до усещане за тежест в стомаха, киселини и дори болезнени симптоми на гастрит. Хората със стомашно-чревни проблеми се съветват да ограничат консумацията на вода със сода или да я избягват напълно.

Трябва също да се отбележи, че водата със сода може да допринесе за задържането на течности в тялото. Съдържащият се в нея натрий може да причини подуване и да наруши бъбречната функция. Затова хората, страдащи от бъбречни или сърдечно-съдови проблеми, се съветват да ограничат консумацията на газирана вода", казва още лекарят.

Ползи от водата със сода

Според изданието The Health Site пиенето на вода със сода преди хранене помага за намаляване на порциите консумирана храна. Благодарение на това се ускорява стимулирането на центъра за насищане, разположен в мозъка. Подобен ефект има и пиенето на газирана минерална вода между храненията.

Тази напитка помага за поддържане на нормалния pH баланс на тялото. Други положителни ефекти включват:

  • предотвратяване на сърдечни патологии;
  • отстраняване на токсините;
  • подобряване на метаболизма.

Хората, които редовно пият газирана вода, са по-малко склонни да бъдат диагностицирани със сърдечни заболявания. Правилното пиене на такава течност има благоприятен ефект върху кожата, помага за нейното овлажняване и повишаване на еластичността. 

Содата подобрява метаболизма и насища клетките с влага. При дехидратация метаболизмът рязко се забавя. Висококачествената газирана вода може да облекчи главоболието, причинено от недостатъчна хидратация на мозъчната тъкан и да предотврати болките в ставите и мускулите, допълва още изданието.

6 храни, които утоляват жаждата по-добре от водата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес