Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подуване на пръстите на краката е сигнал за следната нередност

13 май 2023, 12:44 часа

Проблемът с подутите пръсти на краката е известен на мнозина. Това състояние се счита за естествено явление, когато при продължително ходене и натоварвания има силен натиск върху долните крайници. В този случай, за да върнете краката към здрав вид, достатъчно е да им дадете малко почивка.

Междувременно това често може да показва наличието на по-сериозни заболявания и да е индикатор за появата на сериозни патологични процеси в организма. Затова определено трябва да се консултирате с лекар, ако пръстът ви е подут и боли без причина.

Причини за болка и подуване на пръстите

За да разберете какво причинява подуване на пръстите на краката, е необходимо да установите причината, която може да бъде предизвикана от различни фактори. Болка и подуване могат да се появят при натъртвания в резултат на удар с твърди предмети. Причина за това състояние могат да бъдат и високите токчета, с които жените ходят доста дълго време. Долните крайници са в положение, при което целият товар пада върху пръстите и често жените, след като са прекарали цял ден в обувки на висок ток, забелязват, че палецът им е подут. Същият проблем могат да предизвикат и тесни обувки.

Какви заболявания причиняват подуване на пръстите на краката?

Сред тях са патологии като:

1. Артрит. Увеличаването на размера и ограничената подвижност на един или повече пръсти може да показва появата на това заболяване, което причинява дегенеративно-дистрофични нарушения в хрущялната тъкан. Развитието на артрит се провокира от наличието на хора с наднормено тегло, плоски стъпала, както и от тежка физическа работа. Трябва незабавно да се консултирате с лекар и да се подложите на пълен физически преглед, ако се наблюдава подуване и болка на палеца на крака.

Какво да предприемем, ако краката ни се подуват около глезените

2. Артроза. Един от най-честите симптоми на това заболяване е подуване на пръста близо до нокътя. Тази патология на ставите се характеризира с разрушителен ефект върху хрущяла. В началото на заболяването болката е периодична, но в крайна сметка става хронична. Остеоартритът често започва с болка в палеца, която изчезва при почивка. Признаци на артроза като ограничена подвижност и хронична болка се припокриват със симптоми на субхондрална склероза и епикондилит. Ако се появи инфекция в ставите, тогава артрозата става инфекциозна.

3. Остеопороза. С развитието на това заболяване костите губят сила и маса, което се дължи на патологични процеси, които правят костната тъкан крехка и причиняват подуване. Пациентите с остеопороза трябва внимателно и внимателно да третират пръстите си, защото всяко неточно движение може да доведе до фрактура.

4. Показателно за развитието на заболяване като бурсит могат да бъдат симптомите, когато ставата на големия пръст на крака е подут и възпален, а също и зачервен. Тежки натъртвания и напреднал стадий на артроза могат да причинят появата му. Когато ставата е засегната, пространството между костите и мускулите се възпалява и се изпълва с течност. Ако патологията не се лекува, болестта става хронична и болката става постоянна. За потвърждаване на диагнозата освен визуален преглед на пациента се прави пункция на течност, ЯМР и рентгенова снимка.

Ефикасни домашни средства за лечение на подути глезени

5. Развитието на подагра може да бъде причинено от метаболитните процеси в организма. Тази патология е по-често срещана при мъжете, отколкото при жените. В началния етап на патологията пръстите на краката се подуват, а по-късно фалангите на пръстите могат напълно да се сринат. Подуването и болката са пароксизмални.

6. Контузия на глезена. При голямо натоварване на краката малкият пръст е най-уязвимото място. Например, може да се повреди от удар в мебелен крак или рамка на врата или от носене на тесни обувки. След удар малкият пръст започва да се подува и боли. По принцип синините не представляват никаква опасност за хората.

7. Подуването на пръстите може да бъде причинено и от алергична реакция. Ако краката постоянно сърбят и се появява дискомфорт, тогава човешката имунна система започва да реагира на дразнещи фактори и да произвежда химикали, които причиняват подуване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес