Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подправките, които ще ви избавят от болката при артрит

19 май 2023, 15:54 часа

На хората, които се оплакват от мъчителни болки в ставите заради артрит, учените препоръчват да добавят към диетата си някои подправки. Те ефективно предпазват от развитието на болезнени симптоми, съобщава британското издание Express, позовавайки се на учените.

Болката в ставите и възпалението са често срещани симптоми на артрит, често срещано заболяване, свързано с възпаление, което може да засегне хора от всяка възраст. Тази патология може да бъде изтощителна, да провокира изключително неприятни състояния, болка и скованост. Възможно е това да доведе до затруднения при изпълнението на прости ежедневни задачи.

Фондацията за артрит (Arthritis Foundation) предупреждава, че когато се появят първите признаци на артрит, е необходимо да се потърси помощ от лекар. Благодарение на терапевтични методи се постига облекчаване на болката и дискомфорта.

Подправките, които облекчават болката при артрит 

Експертите също така препоръчват да се обърне внимание на подправките, които могат да предпазят от мъчителна болка. Например, чесъна - консумацията му може да намали риска от обостряне на артрит поради действието на компонента диалил дисулфид, това противовъзпалително съединение предотвратява увреждането на хрущяла.

Учени: Тези 6 подправки държат кръвното и диабета под контрол

Друга подправка, куркумата, съдържа противовъзпалителната активна съставка куркумин.

„Възпалението е ключова причина за мъчителната болка при артрит и яденето на повече противовъзпалителни храни е от решаващо значение за намаляването и предотвратяването му. Подобно на куркумата, джинджифилът и лютият червен пипер имат естествени противовъзпалителни свойства“, допълват от фондацията.

Освен това пациентите с артрит трябва да добавят повече канела към диетата си. Подправката съдържа два важни антиоксиданта, канелен алдехид и канелена киселина, които предпазват от увреждане на костните клетки.

Тези подправки ускоряват метаболизма повече от всичко друго

„Можете да комбинирате канелата с други противовъзпалителни храни и подправки за кумулативен ефект. Ако имате артрит и ставите ви са възпалени и болезнени, много подправки могат да помогнат за потискане на интензивността на възпалението в тялото, ако се консумират през целия ден “, казват още експертите от фондацията.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес