Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пийте редовно вода, но не прекалявайте! Признаци, че прекаляваме с напитките 90%

16 май 2021, 17:17 часа

Баланс - така живеем хармонично. Специалистите по диетично хранене постоянно апелират, че пиенето на вода е от съществено значение за правилното функциониране на организма. И това наистина е така, но е важно да не се прекалява.

Прекомерният прием на течности, обаче, е не по-малко опасен и дори може да доведе до смърт. Ето няколко признака, че консумирате прекалено голямо количество вода.

1. Ръцете, устните или краката ви са видимо подути

Свръххидратацията, известна също като хипонатриемия, причинява намаляване на концентрацията на натрий в кръвта. Резултатът от този електролитен дисбаланс е забележим оток на ръцете, краката, устните и торбичките под очите.

2. Главоболие

Клетките на мозъка са особено податливи на този ефект. Главоболието, което се усилва и намалява на вълни може да е признак, че мозъкът ви изпитва подуване поради преовлажняване.

В някои по-фрапантни случаи „водната интоксикация“ би могла да доведе до изтощение, гърчове, кома и дори смърт.

Ако НИКОГА не излизате от дома без бутилка вода, винаги я държите в ръцете си и я пълнете веднага щом се изпразни, очевидно: пиете твърде много вода.

3. Гадене и дискомфорт в стомаха

Пиенето на много течности би могла допълни телно да подразни стомаха ви, според Healthline. Чувството за гадене след пиене на много вода може да е знак, че прекалявате с количеството.

4. Мускулна слабост

Пиенето на прекалено много вода може да доведе до признаци на слабост в мускулите. Ако ви мъчат треперещи или болезнени крайници, които не са причинени от физическо натоварване или усилие, трябва да биете тревога: водата отмива жизненоважни соли и минерали.

5. Постоянна умора

Ако спите достатъчно, но въпреки това  умората ви побеждава, голямото количество вода  през деня може да причини липса на енергия, повишена сънливост заради електролитен дисбаланс в тялото.

6. Бистра урина

Ако пиете достатъчно вода, урината ви трябва да е с цвят на слама.  Въпреки че мнозина смятат, че бистрата урина е знак за добро здраве, урината без пигмент може да значи напълно противоположно, че е нужно да снижите пиенето на течности. За повечето хора нормалното количество вода е 8-10 чаши на ден. Количеството е различно за различния ръст, теглото и физическата активност.

7. Често уриниране

Редовно ли се събуждате посред нощ, за да отидете до тоалетната? Това е гаранция, че пиете твърде много вода. За да предотвратите нощни разходки до банята, изпийте последната си чаша вода часове преди заспиване, за да дадете на бъбреците си достатъчно време да се филтрират.

И така, колко вода трябва да пиете?

Най-добрият начин да разберете дали тялото ви реално се нуждае от допълнително количество течност е да "слушате" жаждата си. Телата ни знаят как да борят дехидратацията, имаме вградени всички необходими защитни механизми. Подобен механизъм, който имат всички животни, е жаждата. Жаждата е индивидуален монитор на всяко тяло, който ви позволява да разберете от какво точно се нуждае тялото ви.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес