Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отслабване с пчелен прашец - и още ползи от консумацията му

13 август 2021, 08:15 часа

Само няколко супени лъжици пчелен прашец, добавени към киселото мляко всеки ден, могат да подобрят метаболизма, да укрепят сърдечния мускул и да предотвратят затлъстяването.

Ако искате да обогатите диетата си със здравословна естествена хранителна добавка, разгледайте пчелния прашец. Група учени нарече пчелния прашец алтернативен здравословен натурален продукт за деца и възрастни. Резултатите от проучването са публикувани от лекарите в медицинското списание Nutritions.

Уникалността на пчелния прашец е, че той вече е готова натурална хранителна добавка, балансирана по витамини и микроелементи. Например пчелният прашец е подходящ за обогатяване и подобряване на хранителната стойност на киселото мляко. Ако правите свои собствени кисели млека от краве, козе и овче мляко, добавянето на пчелен прашец към тях ще помогне за подобряване на вкуса, мириса и текстурата на самия продукт.

Но най-важното е, че прашецът е богат на вещества, които ускоряват метаболизма на мазнините, насърчават по-бързото отслабване и предотвратяват затлъстяването и неговите последици за здравето. Учените отбелязват, че пчелният прашец се използва успешно за профилактика и лечение на много хронични заболявания, особено метаболитни нарушения. Като ежедневна хранителна добавка, пчелният прашец помага за поддържане на здравословно тегло.

Освен това, като функционална храна, пчелният прашец може да се използва ежедневно за защита срещу заболявания на сърдечния мускул и вредното въздействие на хранителните токсини. Продължителната употреба на пчелен прашец ще помогне за подобряване на цялостното здраве: подобряване на кръвообращението, забавяне на стареенето, повишаване на имунитета и повишаване на физическата и умствената активност.

С какви витамини е богат прашецът и как да го приемаме?

Този естествен продукт е просто склад за мастноразтворими витамини като витамин Е, провитамин А, витамин D и водоразтворими витамини като витамини В1, В2, В6 и С, както и източник на киселини. Пчелният прашец също съдържа микро и макро елементи - натрий, магнезий, калций, фосфор и калий, като цинк, мед, манган, желязо и селен.

Пчелният прашец се приема вътрешно и е подходящ както за деца, така и за възрастни. Една доза е 3-5 чаени лъжички за възрастни и 1-2 чаени лъжички за деца, тъй като чаена лъжичка съдържа 7,5 г цветен прашец. При хронични заболявания се препоръчва използването на малки дози пчелен прашец с други лекарства. Но дори приемането на естествена добавка като пчелен прашец трябва да се обсъди с Вашия лекар. Особено, ако имате реакция на цветен прашец или хранителни алергии.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес