Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От какви и колко мазнини се нуждае тялото ни

01 септември 2022, 08:40 часа

Свикнали сме да мислим, че  храните, богати на мазнини, трябва абсолютно да се избягват. Въпреки това, не всички мазнини са еднакви: всъщност, въпреки че е добре да ядете така наречените модифицирани наситени и ненаситени мазнини възможно най-малко, има мазнини, определени като „здравословни“ (т.е. ненаситени, полиненаситени и мононенаситени мазнини), които са полезни за здравето ни, обяснява healthline.com

Тези здравословни мазнини всъщност позволяват на тялото ни, наред с други неща, да абсорбира много витамини, укрепват имунната система и са полезни до такава степен, че Швейцарското дружество по хранене (SSN) препоръчва приемането на между 20 и 35 процента от дневния прием на калории под формата на мазнини. Нека разберем кои са храните, богати на здравословни мазнини, които да ядем  през деня, за да се наситим с вкус и здраве!

Екстра върджин зехтин

Ако се приема предимно суров, екстра върджин зехтинът има много полезни ефекти върху здравето. Всъщност зехтинът екстра върджин е с ниско съдържание на наситени мазнини и богат на здравословни мононенаситени мазнини, полезен за превенция на сърдечно-съдови заболявания, допринася за производството на инсулин, помага в борбата с диабета, помага за понижаване на кръвното налягане и е богат на полифеноли.

Кисело мляко

Киселото мляко е здравословна и вкусна закуска. Богато на хранителни вещества, калций, калий, протеини и пробиотици, полезни за бактериалната флора, то има много полезни свойства и освен всичко друго повишава чувството за ситост, ускорява метаболизма, допринася за формирането на мускулна маса, понижава кръвното налягане и намалява риска от диабет тип 2.

"Мазни" риби

Сьомгата, рибата тон, скумрията, пъстървата са мазни риби, много богати на омега 3 мастни киселини, EPA и DHA, които помагат за намаляване на възпалителните състояния на тялото ни и укрепват имунната система, и съдържат протеини, които допринасят за увеличаване на мускулната маса.

Сушени плодове

Орехите, кашуто и бадемите са отличен източник на здравословни ненаситени мазнини и растителни протеини и са богати на антиоксиданти, като витамин Е и диетични фибри, за да поддържат здрава храносмилателна система.

Авокадо

Консумира се под формата на сос, прясно или на смути. Авокадото  е плод, богат на калории, но също така и на  здравословни  мононенаситени мазнини и  ползи  за нашето тяло. Всъщност авокадото помага в борбата с холестерола и диабета, улеснява храносмилането, полезно е за борба с чревни проблеми, като дизентерия, и е отличен източник на витамини като A, D, E, K и B. Не на последно място, авокадото е идеално за бременни жени, тъй като е богато на фолиева киселина, както и за бебета.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес