Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опровергаха популярния мит за пълнозърнестите храни и наднорменото тегло

16 август 2021, 12:52 часа

Ново изследване опроверга схващането, че консумацията на пълнозърнести продукти снижава риска от наднормено тегло. Според изводите от проучването еднаква е вероятността да се качат килограми от пълнозърнест хляб от древни култури и от обикновен бял хляб, ако се прекалява с консумацията. Това съобщи популярната фейсбук страница "Наука и критично мислене".

Проучването е публикувано в престижния журнал Advances in Nutrition и е имало за цел да провери кои храни водят до по-значително покачване на наднорменото тегло - храни с нисък гликемичен индекс (храни с бавни въглехидрати) или храни с висок гликемичен индекс (храни с бързи въглехидрати). Досега обикновено се смяташе, че храните с висок гликемичен индекс стимулират синтеза на мазнини чрез бързото покачване на кръвната захар, което води до секреция на инсулин.

Учените анализирали данните от над 43 досегашни изследвания, за да проверят тази хипотеза. Те стигнали до извода, че няма значение дали хранителният продукт се състои от бързи или бавни въглехидрати, а какво количество от него се консумира. Представителната извадка е от 1 940 968 души!

Анализът сочи, че немалко хора, консумиращи храни с бързи въглехидрати, имат по-нисък индекс на телесната маса и че диетите, основаващи се на консумиране на храни с бавни въглехидрати не дават по-добри резултати. 70% от изследванията са с извод, че няма разлика в телесната маса между хората, консумиращи храни с висок или нисък гликемичен индекс (ГИ).

Това е първото голямо проучване по темата и първото, което отхвърля  популярния мит за храните с бавни въглехидрати, от които не се качва тегло. Резултатите от него би трябвало да подтикнат диетолозите и фитнес инструкторите да преосмислят съветите, които дават на своите клиенти.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес