Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасните причини за шум в ушите

26 май 2021, 12:33 часа

Шумът или звъненето в ушите е често срещано състояние, засягащо всеки пети възрастен. То често придружава загуба на слуха, въпреки че само по себе си не причинява глухота. В резултат на това пациентът изпитва постоянен стрес.

Шумът в ушите може да показва наличието на сериозни заболявания, като сърдечни патологии, захарен диабет и други.

Това оплакване обикновено възниква без външен акустичен стимул. То може да се определи от пациентите като бръмчене, съскане, свирене, звънене, шум от течаща вода, чуруликане на скакалци.

Такива усещания могат да бъдат причинени от промени в кръвното налягане, проблеми с гръбначния стълб, диабет и продължителен стрес.

При наличието им първият съвет на специалистите е да се измери кръвното налягане. Както неговото увеличаване, така и намаляването му могат да бъдат придружени от този симптом.

Ако не се наблюдават отклонения в налягането, задължително е да се консултирате с отоларинголог.

Много често причината е УНГ патология - възпалително заболяване, увреждане на слуховия нерв, увреждане на центровете на слуха в мозъчната кора в резултат от различни новообразувания.

Сред възможните причини за появата на шум в ушите са възпаление или дисфункция на темпоромандибуларната става (тя се намира до ушния канал), както и сърдечно-съдови заболявания от атеросклеротичен характер.

При образуването на плаки има известна турбуленция и в резултат от нарушеното кръвообращение е възможно да чуем пулсиращ звън. 

Друга причина за шум в ушите е проблем с шийните прешлени. Поради остеохондроза може да възникне ангиоспазъм, водещ до нарушено кръвообращение.

Най-често в този случай оплакването е едностранно. При тотално увреждане на шийните прешлени шумът може да бъде двустранен.

Проявата на този неприятен симптом може да бъде повлияна и от приема на лекарства.

Шумът или звъненето в ушите също може да се дължи на диабет. При пациенти, изложени на хроничен продължителен стрес и висока тревожност, възникнат спазми в най-малките мускули в тялото (тези на средното ухо).

Придържането към адекватен режим на работа, почивка и прилагането на техники за овладяване на стреса, помагат за туширане на неприятното оплакване. 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес